Celebert besök

Erasure som bildades 1985 med frontfigurerna Vince Clarke och Andy Bell befinner sig i Stockholm för en promotionturné, som en följd av europalanseringen av deras nya album ”Loveboat”.
I Stockholm har de gjort massa tidningsintervjuer, och bl a så kan du se dem i Söndagsöppet den 22/10. På torsdag far de till Tyskland för nya intervjuer, men innan dess så har de alltså en onsdagskväll att se fram emot på huvudstadens gayställen. Slutmålet imorgon, onsdag, är givetvis Boy Bar på Sturecompagniet där Erasure kommer att mingla och partaja som ”vem som helst”. Det är alltså ett helt privat besök, det blir inget framträdande eller annat ståhej.

Vi vet ju att många av Er kära QX läsare har växt upp med Erasure och Yazoo i trumhinnan, så kom till Sture imorgon och flörta med dina ikoner!

ERASURES LÅÅÅÅNGA HISTORIA:
Erasure bildades av Vince Clarke och Andy Bell 1985. Vince Clarke spelade i Depeche Mode fram till hösten 1981. Han skrev nästan alla låtar i gruppen, men han trivdes inte längre. Han bildade ganska snabbt duon Yazoo tillsammans med sångerskan Alison Moyet. De gav ut fyra hitsinglar och två ganska storsäljande album, innan de splittrades 1983. Efter Yazoo hade Vince Clarke projektet Assembly tillsammans med producenten Eric Radcliffe. De gav ut en singel, ”Never Never”, hösten 1983, med Feargal Sharkey som sångare.

Vince Clarke gav våren 1985 ut en singel med Paul Quinn. Strax innan detta hade han annonserat efter en sångare. Många sångare testades, men han blev inte nöjd förrän den sist sökande sjöng, nämligen Andy Bell. Andy Bells röst liknade delvis Alison Moyets, detta berodde enligt honom själv på att han lyssnat mycket på Yazoos låtar.

De bildade Erasure och i september 1985 släppte de singeln ”Who Needs Love Like That”. Den blev ingen större hit i England, och det blev inte heller deras andra singel ”Heavenly Action”. Men den tredje singeln ”Oh l’amour” 1986 sålde bra exempelvis i Sverige. De gav efter den ut sitt debutalbum ”Wonderland”. På detta album skrev Vince Clarke tre låtar och Andy Bell en låt, resten skrev de tillsammans. Sedan dess har de skrivit alla låtar tillsammans.
I England dröjde det till nästa singel, ”Sometimes”, innan de slog igenom. Den var med på albumet ”The Circus” 1987, som innehöll ytterligare tre hitsinglar. Deras tredje album ”The Innocents” året därpå blev deras första storsäljande album. Succén fortsatte med ”Wild!” 1989.

Vince Clarke har hela tiden föredragit analoga syntar, men han har även använt digitala syntar på Erasures album. Det han gillar med de analoga syntarna är att han kan få fram vilka ljud han vill, gärna sådana som låter konstgjorda, och det är svårt att förutse vilket ljud som kommer. Han tycker dessutom inte om MIDI. Det är inte tillräckligt exakt timing, tycker han. Så när Erasure skulle spela in sitt femte album, ”Chorus”, 1991 gick han medvetet in för att använda analoga syntar i huvudsak. Detta album går ljudmässigt tillbaka till tidigt 80-tal, med ”blipp-bloppigare” syntljud.

1992 gjorde Erasure fyra ABBA-covers på EP:n ”ABBA Esque”. Denna EP blev Erasures första etta på Englandslistan. Detta retade Vince Clarke, att han skulle vara tvungen att spela andras låtar för att bli etta. Senare samma år släpptes deras samlingsskiva ”Pop! The Twenty First Hits”.

Vince Clarke blev nu ännu mera inne på analoga syntar, så han bestämde sig för att enbart använda analoga syntar i fortsättningen. Ingen MIDI och inga samplingar, utan bara analoga syntar och Andy Bells röst skulle höras på deras album ”I Say I Say I Say” 1994. Vince Clarke fick jobba för sin sak. Han använde sig bara av gamla syntar och viktigast av allt en analog sequencer. Denna fick han programmera själv och när man spelat upp en låt går det inte att få exakt samma låt igen.

Enbart analoga syntar är det också på albumet ”Erasure” som släpptes 1995.
I oktober 1996 gav Mute ut Yazoos fyra singlar, liksom Assemblys singel och singeln med Paul Quinn, på CD.

I mars 1997 släppte Erasure sitt senaste album ”Cowboy”. Från detta album har de släppt singlarna ”In My Arms”, ”Don’t Say Your Love Is Killing Me” and ”Rain”.

I september 1999 släppte Vince Clarke ett album med Martyn Ware vid namn ”Pretentious”.
I december 1999 släpptes två cd-singel-boxar med Erasures tio första singlar.
Och i dagarna har albumet ”Loveboat” just släppts!

Publicerad: 2000-10-03 16:55:10