I början av augusti avslöjade tidningen Expo att en man som utbildas till gruppbefäl på P7 i Revingehed är organiserad i den nynazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen.
Värnpliktsrådet och föreningen Homo- bi och transpersoner i försvaret, Hof, protesterar mot att det tagit för lång tid att ta beslutet om mannens fortsatta plats i försvaret.
– Vi ser fram emot det beslut som är det enda rimliga – omedelbart MUCK! Likväl är det 40 dagar för sent, säger Föreningen HoF och Värnpliktsrådet i en gemensam kommentar.
– P7-chefens brist på handlingskraft känns oerhört besvärande och måste anses stå i direkt strid med det aktiva värdegrundsarbete som ÖB driver. Det har dessutom inneburit att en uppenbart olämplig person fått kvalificerad vapenutbildning, säger Erik Wottrich, vice ordförande i Värnpliktsrådet.
Från Hofs sida tar man även upp problemet för andra personer på arbetsplatsen med att aktiva nynazister.
– Det är Försvarsmaktens skyldighet att säkerställa en god arbetsmiljö för alla, säger Krister Fahlstedt, ordförande i Föreningen HoF.
– En strävan för mångfald är inte förenlig med att samtidigt härbärgera nazister. Det handlar nu om ett vägval. Vi ser med tillförsikt fram emot ett tydligt besked om färdriktningen.
HoF och Värnpliktsrådet kräver att överbefälhavaren beordrar Försvarsmaktens utredningsgrupp tittar över hanteringen av P7-fallet.
-Den lokala hanteringen av detta fall är inget annat än ett misslyckande. Försvarsmaktens förtroende är skadat. Det är dags att skärpa regelverket. Försvarsmakten har inte längre råd med dubbla budskap!, säger Fahlstedt och Wottrich i sitt pressmeddelande.
Tidigare i år reagerade de två mot att en 20 årig aktivist i Nationell ungdom skulle avskiljas från sin tjänstgöring.

Publicerad: 2006-09-08 15:17:14