Valet 2006

Den mest spektakulära kampanjen med HBT-inriktning i årets val har hittills varit HBT-sossarnas ”Gays make waves”. I helgen besökte de Hornstullstrand och Hammarby Sjöstad med M/S Lovisa prydd med en stor regnbågsflagga hissad och lastad med HBT-inriktat kampanjmaterial.
I strålande stolsken kunde den öppet homosexuelle riksdagsman Börje Vestlund igår berätta att han kände sig säker på en valseger.
– Då kan vi slutföra arbetet med könsneutralt äktenskap och få färdigt frågan om insemination, sa han till QX.se.
– Hur tolkar du Göran Perssons lite vaga uttalande i QX om att den könsneutrala äktenskapslagstiftningen ”så att säga ligger i tuben”?
– Jag tror det handlar om att han vill se frågan med de religiösa samfundens roll utredd.

Att rikta sig till HBT-väljare för personvalsröster har blivit vanligare i år än tidigare val. Personvalsannonserna på Qruiser syns enbart i respektive valkrets medan moderaterna, miljöpartiet, folkpartiet och ung vänster riktat sina partiannonser till alla medlemmar. På QX.se annonserar såväl moderater som folkpartiet liksom Martin Andreasson för sin personvalskampanj.
Mest aktiva på personvalssidan är just folkpartister såväl HBT personer som andra. I Värmland har partiets kandidat Arman Teimouri valt Qruiser som en kanal. Hans budskap är ”Gör det enklare och lättare att anställa”.
Med budskapet ”Feminist, FagHag. Folkpartist – homo- bi eller trans – ge alla en chans” värvar den kända folkpartiprofilen Birgitta Ohlsson kryss bland stockholmarna. I Göteborg riktar sig Catrine Norrgård, fjärde på riksdagslistan till HBT-väljarna och uppmanar till att ”kryssa en FP-flata”.
Gulan Avci profilerar sig med krav på ”Könsneutralt äktenskapslagstiftning och homoadoption nu”. Hon är riksdagskandidat på Stockholmslistan odär hon står på sjätte plats. Förutom HBT-frågan profilerar hon sig i sin personvalskampanj på skolfrågor, integration och jämställdhet och att ge stöd till ett fritt Kurdistan.
I Västra Götaland kampanjar Johnny Foglander med budskapet ”Krafttag mot vardagsrasism, diskriminering och homofobi”. I Göteborg ställer Pär Gustafsson upp och har personvalsbudskapet på Qruiser: ”Göteborgs skolor behöver ordning, arbetsro och ett fokus på kunskap” liksom ”Unga HBT-personer skall vara trygga i skolan”.
Nuvarande riksdagsmannen och den av RFSL utsedda till bäst i test i HBT-frågor den gångna perioden Martin Andreasson annonserar på Qruiser och QX.se med sin kampanj. ”Lika rättigheter – jag nöjer mig inte med mindre” är hans budskap.

Centerpartiets Andreas Strömberg raggar väljare i landstingsvalet genom att fokusera på en bättre kollektivtrafik i Stockholm. ”Ditt arbete, Din bostad, Dina pengar” är budskapet från centerns ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley som har andra plats på centerns riksdagslista i Stockholm.
Junilistans Anneli Viktoria Holm driver en personvalskampanj med budskapet ”För enad mångfald” riktad till medlemmar i Västra Götaland.
Moderaterna i Östergötland annonserar för sina väljare och riktar annonsen till en sida där man kan få mer information om moderat HBT-politik.

Vänsterpartisterna får inte göra personvalskampanjer vilket inneburit ett problem för den i HBT-frågor drivande riksdagsmannen Tasso Stafilidis. Han står idag på 13 plats på Stockholms riksdagslistor. En placering som skapade en stundtals uppriven debatt inom partiet. För att han skall komma in krävs 8% personvalsröster i valkretsen och en egen klubb till stöd för att kryssa Tasso har startats på Qruiser. Åtta procent innebär baserat på förra valresultatet omkring 4000 kryss i staden eller totalt 7500 för stad och län. Vid valet 2002 fick han 10,2% röster i sin dåvarande valkrets Skåne läns västra där han då var förstanamn.
Eventuella HBT-kryssare kan tänkas vara splittrade då den öppna HBT-kandidaten Josefin Brink idag står på fjärde plats på stockholmslistorna. Vänsterpartiet har idag tre ledamöter från Stockholms stad och två från länet.
På Qruiser har flera andra kampanjklubbar för att kryssa kandidater startats. Förutom för Tasso Stafilids och Martin Andreasson så kampanjas det klubbvägen för Birgitta Ohlsson, Daniel Lieva (fp) i Haninge, Erik Brundksog (junilistan), Martin Lindner (fp) i Kristianstad och även en klubb för avhoppade folkpartisten Nicklas Lagerlöf finns kvar.
I veckan som kommer är det valdebatter hos RFSL-föreningarna i Nyköping och i Falun. Se QX.se guide eller RFSL.se för mer info.
I RFSLs tidning Kom Ut ger redaktören Lars Jonsson tipset att så många som 11 öppna HBT-personer har chans att väljas in i riksdagen. Totalt listar RFSL 180 öppna HBT-personer på sin valsida. De som kan komma in förutom nuvarande riksdagsmännen Martin Andreasson, Börje Vestlund, Ulf Holm (mp), Elisebeht Markström (s) och Tobias Billström (m) är vänsterns Josefin Brink, Stockholm och Marianne Berg från Malmö. Från Malmö har även moderate Olof Lavesson stor chans. Folkpartiet Catrine Norrgård i Göteborg och vänstern Hans Linde i samma stad bedömer Kom Ut kan komma in.
I ett sådant scenario blir det 4 kvinnor och sju män som är öppna homo eller bisexuella i riksdagen.

Källa: Se listningen av öppna HBT-kandidater i valet

Publicerad: 2006-09-11 13:56:46