Homohat

Organisationen hänvisar till problem i landet efter att tidningen Red Pepper den 8 augusti publicerade namnen på 45 påstått homosexuella inkluderat deras hemadress och arbetsplats.
”Vid åtminstone tre tillfällen har personer vars namn publicerats i Red Pepper också trakasserats och stötts ut av arbetskollegor och familjerna”, uppger organisationen. ”Artikel uppmuntrar diskriminering och utsätter de namngivna för risker att utsättas för våld. Dessutom oroar sig Amnesty för att de namngivna kan arresteras på grund av påståendet om deras sexuella orientering och utsättas för kränkande behandling under den fängsliga förvaringen.”
Sex mellan personer av samma kön är illegalt i Uganda enligt strafflagens paragrafer 140, 141 och 143. Straff på upp till livstids fängelse kan utdömas.

I Red Peppers artikel sägs det bland annat att: ”För majoriteten av oss ”straight” tänkande medborgare är det (homosexualitet) en vedervärdig synd, till och med en dödlig synd som strider mot naturen och mänskligheten. Vi talar om män i vårt land som följer tätt i samma fotspår som Elton Hercules John och hans gelikar genom att ha maskiner som arbetar bakifrån så som de gamla Volkswagen-bilarna. För att visa för nationen hur chockerade vi är och för att visa ur snabbt denna last kallad sodomi äter upp vårt samhället, har vi beslutat att släppa en exklusiv lista över män som uppskattar att ta deras medmänniskor bakifrån. Vi hoppas att publiceringen av denna lista kommer att göra att våra bröder erkänner och återvänder till den rätta vägen.”
1999 uttalade sig Ugandas president Yoweri Museveni om homosexuella som skulle komma ut: ”Dessa få personer blev antingen ignorerade eller pålade och dödade av sina föräldrar. De skulle knappast bara gå och gifta sig offentligt med en annan man.”
Han sa också: ”Jag har sagt till CID (polisiär myndighet) att spåra upp homosexuella, spärra in dem och döma dem. Till och med den heliga bibeln säger tydligt att Gud skapade Adam och Eva som hustru och man, men inte att män gifter sig med andra män.”

Publicerad: 2006-09-12 15:48:34