Valet 2006

Det är en lång kravlista som vänsterpartiet idag presenterade vid en pressträff i Göteborg. Högst upp på den lista med 58 krav som partiet ställer på svensk HBT-politik står frågan om det könsneutrala äktenskapet.
– Risken är överhängande att vi inte får någon könsneutral äktenskapslagstiftning om Göran Hägglund blir familjeminister, sa riksdagsman Tasso Stafilidis i samband med att listan släpptes.
Problemställningen han och partiets vice ordförande Alice Åström ville få fram var att de anser att Sverige idag har ett ”apartheid”-liknande situation när det gäller homo, bi och transpersoner.
– Vi kräver att alla människor får 100 % lika rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet. I dag är det tyvärr inte så, säger Tasso Stafilidis.
De två oroar sig för att det kommer att bli en borgerlig seger i söndagens val.
– Alla partier påstår att de kämpar för alla människors lika värde. Men den borgerliga alliansen är fortfarande inte överens om att diskrimineringen av HBT-personer måste upphöra. Vi är bestörta över vilka konsekvenser ett eventuellt borgerligt styre kommer få för HBT-politiken, säger Alice Åström.
De 58 kraven som ställs omfattar familjen där det förutom könsneutralt äktenskap också handlar om insemination och äggdonation liksom skärpta krav på adoptionsorganisationer.
Ett avsnitt av krav samlas under ”internationell solidaritet” där frågan om en FN-konvention står högst på partiets dagordning. Vänstern önskar under rubriken ”grundlagen” att könsidentitet skall omfattas av diskrimineringsskydd och att heteronormerande lagstiftning skall tas bort.
Könsidentitet skall även specificeras när det gäller hatbrott och HBT-kompetens inom rättsväsendet skall bli obligatorisk.
Andra kravomården är skola och utbildning, kultur och idrott liksom hälso- och sjukvård.

I samband med Stockholm Pride presenterade miljöpartiet ett 50-punktsprogram med HBT-krav. Partiet gav även ut en HBT-rapport inför valet. Även folkpartiet har på sin hemsida publicerat en HBT-rapport i samband med valet.
På Regnbågsval 06 presenterar förutom vänstern och miljöpartiet såväl centerpartiet, folkpartiet, socialdemokraterna, feministiskt intiativ och junilistan sin HBT-politik.

http://www.qruiser.com/regnbagsval

Källa: Regnbågsval ´06

Publicerad: 2006-09-13 15:47:54