Valet 2006

Det blev till slut en klar seger för den borgerliga alliansen i valet. Resultatet innebär en stor framgång för moderata samlingspartiet och den nya inriktning som nye statsministern Fredrik Reinfeldt i QX sa att hans invigningstal på Stockholm Pride var en förstärkning av den ”gaypositiva” nyriktning som han och Ulf Kristensson startade på 90-talet. En förändring som utan tvekan kan ses som en del av det som profilerat ”nya” moderaterna.
På den borgerliga sidan blev det även stora framgångar för centerpartiet medan folkpartiet tappade en stor del av sina väljare till moderaterna. Även kristdemokraterna tappade i valet och en av de frågor som tydligast skiljt dem från de övriga allianspartierna är just synen i HBT-frågor. Därmed kan deras HBT-politiska kraft antas bli försvagad i en kommande regering.
En konsekvens av valresultatet kommer, om kryssningar inte påverkar, innebära att Tasso Stafilidis som placerades på 13 plats av vänsterpartiet på deras Stockholmslista, nu lämnar riksdagen.
Tappet för folkpartiet gör att även Martin Andreassons riksdagsplats sitter löst då partiet halverat sina åtta riksdagsmandat i Stockholms län. Men eftersom partiet ingår i den kommande regeringen är det dock möjligt att han får sitta kvar. På samma lista står två potentiella ministrar, Lars Leijonborg och Karin Pilsäter. Andreasson placerades på åttonde plats vilket gör att det trots allt är några placeringar upp för att riksdagsplatsen skall vara säkrad.
Även Börje Vestlund hamnar i räkningen på söndagskvällen utanför riksdagen. Han står på 7 plats i Stockholms kommun men socialdemokraterna får endast 6 mandat.
Trots socialdemokraternas tapp så behåller man i Södermanland fem mandat i riksdagen, vilket gör att Elisebeht Markström sitter kvar.
Moderaternas framgångar gör att Tobias Billström sitter kvar i riksdagen för Malmö kommun. Han får sällskap som öppen moderat HBT-ledamot av Olof Lavesson. Billström nämndes under söndagskvällen i SvT även som möjligt statsråd i en ny regering.
Från Malmö kommer även Marianne Berg ta plats i riksdagen efter valet. Trots att partiet tappade 2,2% så behåller partiet sitt Malmö-mandat.
Det ser även ut som att Josefin Brink tar plats för vänsterpartiet i Stockholm där man haft samma lista för länet som staden.
Ulf Holm fortsätter representera ett framgångsrikt miljöparti för Skåne läns södra.
En annan framgång för öppna HBT-kandidater är att Fredrick Federley tar plats i riksdagen som representant för centerpartiet i Stockholms kommun. Tack vare centerns stora framgångar går man från noll mandat till två.
Även från Göteborg kommer en öppen HBT-kandidat in. Det är Hans Linde från vänsterpartiet. För att folkpartiets Catrine Norrgård efter partiets valförlust skall ha chans att komma in måste de två nuvarande riksdagsledamöterna Eva Flyborg och Cecilia Wigström få andra uppgifter. Norrgård står på fjärde plats och partiet minskade efter valet från fyra till två mandat i Göteborg.

Preliminärt ser det efter valresultatet ut som att ökar från sex till totalt åtta ”säkra” öppna HBT-personer i den nya riksdagen.
Könsfördelningen balnd de öppna HBT-kandidaterna kan preliminärt bli tre kvinnor och fem män.
Möjligen kan Martin Andreasson och Börje Vestlund göra att det blir nio HBT-ledamöter och kanske kan Catrin Norrgård utöka antalet till tio.

http://www.val.se

Källa: Valresultatet

Publicerad: 2006-09-18 00:31:13