Valet 2006

Åtta öppna homo- och bisexuella intar höstens riksdag. Tre kvinnor och fem män. Noterbart är att fyra av ledamöterna kommer från Malmö/lund-området och att ytterligare en, Hans Linde (v) har sina rötter från samma område.
– Även om man med sverigedemokraternas framgångar kan fördelas att tro på annat vis så tror jag man kan säga att Skåne är ett område med stora ytterligheter, säger Malmöbon Tobias Billström (m) till QX.se. Man kan spekulera varför, men vi ligger ju närmare Köpenhamn och Berlin än Stockholm och hämtar idéer och intryck från många håll.
Vänsterpartiets Marianne Berg representerar Malmö och uppskattar den skånska dominansen.
– Ja det är väl härligt! Man skulle inte kunna tro det när det är så brunt här nere.

Reaktionerna på valet skiljer sig naturligtvis beroende på vilket parti ledamöterna representerar.
– Det är en katastrof, säger Börje Vestlund (s) till QX.se. Dels för Stockholm men framförallt ur ett HBT-perspektiv.
Vestlund tror inte att den kommande regeringen kommer att släppa fram frågan om könsneutralt äktenskap. ”Ihopsnackningen” i Alliansen, tror han kommer leda till att man inte vill trampa kristdemokraterna på tårna.
– De säger till mig att de som med partnerskapslagen kommer att ta frågan via riksdagen. Men den dåvarande regeringen var vid det tillfället i praktiken på upphällningen.
För Fredrick Federley (c) är det inte samma scenario han ser framför sig.
– Vi kör över kristdemokraterna i riksdagen, konstaterar han frankt för QX.se.
Han är inte heller så säker på att det inte kommer att läggas en regeringsproposition i frågan.
– Med de kristdemokrater som troligen blir ministrar har jag svårt att se att de skulle göra detta till en kabinettsfråga, säger Federley och berättar att Alf Svensson vid diskussionerna om att efter förra valet blida en mittenregering framfört det budskapet just när det gäller HBT-frågor.
Tasso Stafilidis (v) framför en generell oro över utvecklingen av HBT-frågor. Han menar ett sådant tecken är omröstningen kring assisterad befruktning då den moderata riksdagsgruppen trots Fredrik Reinfeldts instälning i hög utsträckning la ner sina röster.
– Skall riksdagen driva igenom frågan själv måste resurser till för ett utskottsinitiativ, säger han och tror att frågan kommer fördröjas långt senare än planerade 1 januari 2008. Jag tror inte att de är kapabla att driva igenom det könsneutrala äktenskapet, säger Tasso Stafilidis och fortsätter.
– Det bli väldigt problematiskt eftersom de som allians aldrig uttalat sig om hur de skall hantera HBT-frågorna,. Alla HBT-frågor skall lösas i riksdagen och det gör mig ännu mer oroad och irriterad.
Som övriga Allians-politiker menar dock Martin Andreasson (fp) att den breda majoriteten i riksdagen för ett könsneutralt äktenskap gör att den kommer gå igenom. Och han konstaterar att kristdemokraterna tappat i stöd bland väljarna och att de ”ser den parlamentariska sammansättningen”. Andreasson understryker även att Alliansen i sitt valmanifest pekat ut frågor om hatbrott och HBT-frågor i utrikespolitiken.
– Alla spekulationer om regeringsskris faller på sin egne orimlighet, säger Tobias Billström. En del av familjepolitiken och frågor om livsstil ligger vid sidan av allianssamarbetet.
Billström konstaterar att man kommer att hantera frågan om trossamfundens vigselrätt annorlunda än framförallt miljö- och vänsterpartiet velat.
Andreasson liksom Vestlund och Stafilidis kommer med största sannolikhet att lämna riksdagen.
– Det känns snopet, säger Martin Andresson till QX.se. Men oavsett vad som händer med min plats kommer jag att arbeta vidare med HBT-frågorna.
Medan Martin Andreasson sitter i folkpartiets förbundsstyrelse och är ledare i Stockholms län och med stor sannolikhet kommer ha en politisk plattform även i riksdagen, konstaterar Börje Vestlund krasst att han inte har några politisk uppdrag när han lämnar sin plats.
För första gången får Göteborg en ”HBT-riksdagsledamot”. Det är vänsterns Hans Linde.
– Det känns ju ganska tungt, kommenterar han valresultatet trots att den röd-gröna koalitionen behöll makten i hans eget Göteborg.
– – Jag känner en stor oro över att vi får en regeringspolitik som ökar skillnaderna i samhället, säger Linde.
Han oroar sig även över att sverigedemokraterna nu tar plats i Göteborgs kommun. Men ser ett ljus i att det nu är tre HBT-personer som representerar vänstern i riksdagen.
– Vi får ett väldigt bra utgångsläge, säger han till QX.se. Det finns väldigt många viktiga områden och vi får se hur vi tre fördelar arbetet.
Förutom äktenskapsfrågan pekar han ut en översyn av hetslagstiftningen som en viktig fråga.
– Den behöver ses över efter att Åke Green friades och dessutom måste transpersoner inkluderas.
Partikollegan Josefin Brink i Stockholm håller med om inkluderandet av transpersoner i hetslagen.
– Det viktiga nu är att det inte går bakåt utan framåt, säger hon till QX.se och nämner även kravet på en HBT-förordning för myndigheterna.
Den nye moderate riksdagsledamoten från Malmö, Olof Lavesson vill också se över hetslagstiftningen fast ur ett annat perspektiv.
– Jag vill se att man inte skall behöva ha en ny diskussion så fort man hittar eller definierar en ny grupp i samhället, säger han och vill att lagen på ett mer generellt sätt skall ge ett skydd.
Lavesson tar även upp frågan om blodgivningsförbudet för män som har sex med män.
– I alla andra sammanhang görs det ingen skillnad mellan hetero- och homosexuella, säger han. Men helt plötsligt är det inte blod lika mycket värt. Jag har levt med min man i åtta år men jag får ändå inte lämna blod, samtidigt som heterosexuella som kan ha promiskuösa liv kan det.
Tobias Billström understryker arbetet mot hatbrott och menar att det nu finns ”goda förutsättningar att uppfylla intentionen att brott skall prioriteras”.
– Vi har högre personella mål när det gäller polisen, säger han och lägger till att han vill satsa på ökat kunskap om HBT-frågor inom polisen.
Marianne Berg vill ta med sina erfarenheter som politisk sekreterare i Region Skåne och hoppas hamna i riksdagens socialutskott.
– HBT kommer genomlysa den politik jag kommer att föra, säger hon. Det jag tar med mig är arbetet med en lesbisk mottagning i Malmö, HBT-utbildning för all personal och sexuell hälsa-mottagningen.

Fredrick Federley är en av centerns två eller möjligen tre nya ledamöter från Stockholm. I just Stockholm har partiet ökat kraftfullt. Och även om Federley placerats på en andra ser det ut som att personkryssen fört upp honom på en första. Var dessa personkryss kommer från är Federley inte helt säker på.
– Men jag tror att det handlar om liberala frihetliga, homosexuell och ungdomar. Man uppskattar att vi vågar kritisera systemen och storskaligheten, säger han.
Flera av ledamöterna från de olika blocken beklagar djupt att Tasso Stafilidis lämnar riksdagen.
Positivt menar dock Fredrick Federley är att det nu är fler kvinnor som tar plats som öppna HBT-ledmöter i riksdagen.
– I vårt ungdomsförbund har så mycket bögar att vi kan hålla våra möten på Lino, säger han. Men flator få så det känns häftig att de är flera som kommer in nu. Det behövs tydliga förebilder så som jag hade det i Andreas Carlgren.

Publicerad: 2006-09-19 13:53:33