Valet 2006

I Stockholms län är det nu klart att Martin Andreasson (fp) kom på en fjärde reservplats. Andreasson leder nu partiets valanalysgrupp. Hans möjlighet att ta plats i riksdagen är närmast obefintlig.
Börje Vestlund (s) står som förste reserv på Stockholms kommuns lista och har teoretisk chans att ta plats igen under kommande valperiod.

Personrösterna blev ingen enorm succé detta år heller när det gäller HBT-kandidaterna till riksdagen. Tasso Stafilidis kan därmed inte återta sin plats i riksdagen. Flest personkryss bland de öppna HBT-ledamöterna fick Malmös Tobias Billström (m) med 2482 stycken och 5,61%. Fredrick Federley (c) fick 1391 stycken. Det gjorde att han fick flest kryss bland Stockholms kommuns centerpartister, men inte över 8% vilket gör att han står kvar som andra riksdagsledamot för partiet.

De partier som deltagit i regnbågsvalet på Qruiser utöver de stora var inte lika stora bland den svenska allmänheten som balnd Qruisers medlemmar. Feministiskt initiativ fick 0,68% av rösterna och piratpartiet 0,63%. Junilistan hamnade endast på 0,46%.

Bland de handskrivna valsedlarna kan noteras att Jonas Gardell partiet fick 1 röst. Rösten lämnades in i Fålhagen-Almtuna valkrets i Uppsala. Bland övriga handskrivna partinamn finns inga fler HBT-referenser.

Tre småpartier som tydligt tagit ställning mot HBT-personers rättigheter ställde upp i valet. Sverigedemokraterna mer än fördubblade sitt röstetal till 2,93% i detta val. Nationaldemokraterna fick 0,06% och det uttalat nazistiska partiet NSF fick 0,03% av rösterna. Sverigedemokraterna satsar nu fullt ut på att ta en plats i riksdagen 2010. I partiets valplattform för i år krävdes att möjligheten för samkönade par att prövas för adoption, liksom att lesbiska skall få tillgång till insemination via sjukvården skulle avskaffas. Det ”traditionella äktenskapet” och ”kärnfamiljen” kräver de skall ”slås vakt” om som ”samhällets bas”.

http://www.val.se

Källa: Riksdagsvalet färdigräknat

Publicerad: 2006-09-21 16:28:13