Flyktingar

Sverige fortsätter skicka tillbaks homosexuella flyktingar från Iran.
Det konstateras efter att Migrationsdomstolen avslagit en asylansökan från en homosexuell iransk man, berättar Sydsvenskan idag.
Mannen uppger att han våldtagits och misshandlat. Iran har fortfarande dödsstraff för homosexuella handlingar.
Efter att flera uppmärksammade avrättningar av homosexuella i Iran har blivit kända stoppade Nederländerna avvisningen av homosexuella iranier i april i år. Den 19 juli har utsetts till internationell protestdag mot avrättningar av homosexuella i landet. Uppgifter om att avrättningarna skall ha utförts enbart för att de skall ha varit homosexuella har ifrågasatts då de som avrättats anklagats för sexuella övergrepp, men till Sydsvenskan säger Amnesty Internatonals ordförande Carl Söderbergh att man via sina kontakter i Iran vet att det är ”vanligt att myndigheterna mörkar dödsdomar mot homosexuella genom att lägga till andra, falska anklagelser”.

Enligt Sydsvenskan hänvisar Migrationsdomstolen till en svensk UD-rapport som tidigare använts för att avvisa homosexuella iranska flyktingar. I rapporten hävdas att homosexuella kan leva i Iran om man uppför sig diskret. Därmed, menar nu även Migrationsdomstolen, behöver man genom att dölja sin homosexualitet inte riskera dödsstraff.
Den transsexuelle iranske flyktingen Fatemeh-Kiann G. S. som hotades av utvisning från Sverige tog sitt liv den 25 maj 2004 för att undgå utvisning.

Fria moderata studentförbudets vice ordförande Fredrik Saweståhl reagerar idag på Migrationsdomstolens beslut.
– Svenska myndigheter har återigen avvisat en homosexuell man till Iran. Den avvisade mannen löper stor risk att utsättas för övergrepp och i värsta fall avrättas. Det känns fullständigt overkligt att svenska myndigheter mot bättre vetande skickar folk i döden, säger han i ett uttalande.
– Det vilar ett tungt ansvar på den nya borgerliga regeringen att se till att något liknande aldrig kan hända igen. Låt den kalla och cyniska flyktingpolitiken försvinna med socialdemokraterna. En vettig regering, med en vettig flyktingpolitik, skulle aldrig agera på detta sätt, avslutar Fredrik Saweståhl.

http://sydsvenskan.se/sverige/article186631.ece

Källa: Sydsvenskan idag

Publicerad: 2006-09-29 16:31:35