Adoption

I och med socialdemokraternas beslut idag finns en majoritet för att ta bort skillnaderna mellan homo- och heterosexuella par vid prövning för adoption.
I januari 2001 skall den kommitté som nu arbetar med frågan om barns situation i homosexuella familjer, där bland annat adoption tas upp, lägga fram sitt förslag.
Men det blir alltså idag redan klart att det finns en majoritet för att öppna möjligheten till adoption, såväl nationellt som internationell, för homosexuella par.

I kommittén säger idag socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartisterna jag till homoadoption.

En orsak till att socialdemokraterna nu tagit ställning är att kommittén studerat ”givarländernas” lagstiftning kring adoption och hur de skulle reagera om Sverige öppnar adoptionsmöjligheten för samkönade par.

Endast två länder har sagt att man helt kommer sluta godkänna adoptioner till Sverige om beslutet tas: Lettland och ön Saint Lucia.

Om Sverige till slut tar beslut om att öppna möjligheten för adoption för samkönade par, utan begränsningar, blir detta den mest liberala lagstiftningen i världen.
Nederländerna har likställt homo- och heterosexuellt äktenskap på alla områden förutom just internationella adoptioner.

Förre justitieministern Laila Freeivalds sa den 24 augusti i ett svar till Yvonne Ruwaida att hon kan tänka sig en könsneutral äktenskapslagstiftning om kommittén skulle finna att skillnaderna är omotiverade”.

http://www.rfsl.se

Källa: Homplaneten

Publicerad: 2000-10-04 16:47:53