Av de mord som QX.se skrivit om i serien ”Mördad för sin läggning” är det bara vid mordet på Johan Pettersson i Katrineholm som lagen om hatbrott användes och resulterade i hårdare straff för mördaren. Lagen säger att om motivet för brottet är att kränka en person för dennes sexuella läggning så skall straffskärpningsregeln användas och resultera i ett hårdare straff. Tyvärr används den sällan. Mer än 30 bögar har blivit mördade de senaste 20 åren, utsatta för ett grymt hatbrott. Morden är bestialiska och utstuderade. Mordet på Anton är inget undantag.

Anton bodde på Miklagården, ett öppet hem för både barn och ungdomar med särskilda hjälpbehov. Flera ungdomar är utåtagerande och diagnoser som ADHD är vanliga. Anton var allmänt strulig och busig. Hans humörskiftningar var påfrestande både för personal och ungdomar som ofta störde sig på honom. Men Anton var också en väldigt trevlig och omtänksam kille. Anton och 13-årige ”Kalle”, som var med och mördade honom, hade en strulig relation. Eftersom mördarna är väldigt unga väljer jag att inte använda deras riktiga namn.

Kalle kallar sig själv för Patriot och Nationell. I sin dator hade han massor av bilder på Adolf Hitler, nazistiska symboler och hakkors. Enligt honom själv är han medlem i främlings- och gayfientliga Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Och funderade på att hoppa över till öppet nazistiska Nationalsocialistisk front. Han skröt ofta för andra ungdomar på Miklagården om att han gick i nazistmarscher och hängde med nazistgäng. I polisförhören berättar han att han även funderade på att bli medlem i Nationell ungdom, med hemsidan Patriot. Han talde flera gånger om att han skulle döda ”Bög-Anton”. Kalle och hans nazistgäng skulle ta Anton och göra sig av med kroppen. Anton är sinnessjuk, dum i huvudet och ser ut som en tjej, säger Kalle till polisen. Kalle begick mordet med sin 15-årige barndomsvän ”Björn”.

I polisförhören berättar Kalle att även Björn var med i Nationaldemokraterna. De hade tillsammans gått in på partiets hemsida och ansökt om medlemskap. Det enda Antons andra baneman Björn visste om Anton var att han kanske var bög. För det hade hans nationella vän sagt till honom. Kalle berättar i polisförhör att Björn ska ha sagt bögar har ingen rätt att leva, alltså dem de förtjänar inte att leva. När de pratade om Anton brukade Björn säga djävla bög, den där djävla bögen, jag hatar honom. Detta trots att Björn inte träffat Anton innan han var med om mordet.

När Kalle fått höra på Miklagården att Anton berättat för ungdomar att han hade haft sex med en kille, sa Kalle att han skulle döda Anton. Kalle skrev på ett känt community för ungdomar att Anton var bög och att man borde märka ”Bög-Anton”.
På grund av sin låga ålder blev inte Kalle åtalad utan endast Björn. Det är svårt att veta hur mordet gått till eftersom båda skyller på varandra. Det vi vet är att på kvällen den 15 januari 2005 ringde Anton till Kalle och bad honom komma och besöka honom på Miklagården. Kalle tar med sig Björn. De kom fram vid 21.00 och blev hemskickade ganska snabbt av personalen. Men killarna sa till Anton att han skulle smita ut och följa med på en fest. Anton hoppade ut genom ett fönster och de gick tillsammans mot den muslimska kyrkogården.
Festen var uppdiktad. De båda mördarna hade redan bestämt sig för att de skulle märka Anton. Killarna hade berättat för en tjej på Miklagården att ”ikväll skulle det ske, vi ska ta Anton”.

På kyrkogården uppmanades Anton att ta av sig jackan och gå ner på knä och blunda. Därefter misshandlades Anton till döds med sparkar och slag och som tillhygge användes en planteringsstör, fyra centimeter i diameter. Under tiden ska Anton ha sagt men snälla kan vi inte prata om det här, men sparkarna fortsatte att hagla. De slog tills Anton dog. Enligt Kalle ropar Björn djävla bögdjävel medan de slog på Anton. Anton fick svåra skallskador, näsbenet slogs av liksom Antons ena arm. Dödsorsaken var skallskadorna.
Efter den grova misshandeln lämnade mördarna Anton livlös på marken. Båda killarna var likgiltiga för utgången av misshandeln. Antons kropp hittas på förmiddagen den 16 januari 2005 av ett förbipasserande par som ringer polisen.

Anton hade redan blivit anmäld försvunnen och polisen misstänkte tidigt Kalle och Björn. De häktades och under alla förhören säger mördarna att de dödade Anton på grund av att han var bög. Men polisen verkar mera intresserad av sexuella detaljer. Polisen ställer gång på gång frågor om Anton, om när han hade visat sitt könsorgan för Kalle och om Anton hade spelat in på band när Kalle runkat och att Anton senare hade spelat upp detta för tjejerna på Miklagården.
När jag läser polisförhöret så känner jag hela tiden att Anton skuldbeläggs av polisen. Det påminner mycket om ett om polisförhör efter våldtäkter där den våldtagna tjejen blir ifrågasatt.

Trots att polisen får motivet serverat flera gånger så tvekar polisen. Den ena polisen frågar Kalle varför han hatade Anton? Som svar får han för att han var bög. Polisen säger Men det var någonting annat som hade hänt. Som han gjorde mot dig som du inte tyckte var särskilt kul, eller hur? Kalle svarar jaha spelat in på bandet. Är det det du menar? Ja, svarar polisen men alltså det var ingenting säger då Kalle.

En annan polis frågar Kalle vad hans personliga uppfattning om bögar är.
Jag hatar dem, vidrigt svarar Kalle. Hur då, frågar polisen. Det ska inte vara så, så det kan inte va så att killar pökar, han fortsätter. Det ska va en tjej och en kille, inte kille och tjej, nej inte kille och kille, så tycker jag i alla fall. En annan polis frågar vad han sagt till Björn om Anton? Att han var bög, svarar Kalle. Polisen frågar Kalle var Anton bög? Kalle svarar att Anton var bög och att han hade erkänt att han hade haft sex med en kille. Sedan frågar polisen vad Björn tyckte om att Anton var bög? Han sa, bögdjävlar har ingen rätt att leva, bara slå på han, svarar Kalle.

I domen så står det att motivet verkar vara att Kalle utvecklat ett hat emot Anton för att han var bög. Och att 13-årigen hotat att han skulle ta, slå, eller sänka Anton. Trots detta används inte straffskärpningsregeln.

Björn blir ensam dömd eftersom hans barndomskompis inte är straffmyndig. Björn dömds för vållande till annans död. Det står att för att en person under 18 år ska dömas till fängelse så ska det vara synnerliga skäl. Tingsrätten anser att i detta fall finns det skäl för fängelsestraff, men på grund av hans ålder så får han ett lindrigare straff. Straffskärpningsregeln tas inte upp trots att motivet var att kränka Anton på grund av hans påstådda sexuella läggning.
Påstådda eftersom vi inte vet om Anton var bög. Men lagen har använts även när heterosexuella blivit misshandlade för att gärningsmännen misstänkt att de var homosexuella.

15-åringe Björn överlämnas till socialtjänsten för att de ska skapa en vårdplan för honom. Han döms till sluten ungdomsvård.
Hoppas att socialtjänsten tänker på att låta honom träffa homosexuella så att han kanske hinner ändra uppfattning om oss. Än är han ung och kan kanske komma över sitt hat.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4469

Källa: Mordet på Bengt Janson

Publicerad: 2006-10-03 17:22:32