Debatt

Sverige tillhör ett av väldens bästa länder för den som vill leva öppet som hbt-person. Trots det vet vi att fördomar och hat drabbar hbt-personer även här. Diskriminering och trakasserier begränsar hbt-personer från att leva ett fullgott liv. Detta är förfärligt och måste därför bekämpas.

Under den kommande mandatperioden menar vi att det är fullt realistiskt att avskaffa alla bestämmelser som fortfarande innebär omotiverad särbehandling med hänvisning till sexuell läggning och könsidentitet. Dessutom måste regeringen säkerställa att alla de progressiva och jämlika lagar och regler som tidigare riksdagsmajoritet har beslutat, också tillämpas i verkligheten.

I dag kan två personer av samma kön inte gifta sig, utan är hänvisade till att registrera partnerskap. Barn som lever med två mödrar har i dag inte ett fullgott skydd och kan inte kräva sin rätt mot den icke-biologiska modern. En gift person som vill byta kön tvingas att först sterilisera sig och ta ut skilsmässa. Vi menar att registrerat partnerskap nu bör avskaffas och ersättas av ett äktenskap – lika för alla. Lesbiska par bör jämställas med heterosexuella när det gäller föräldraskapspresumtion.

Hbt-personer kränks genom hat, hot och våld som begås med hänvisning till den homosexuella läggningen eller könstillhörigheten. Dessa hatbrott har tyvärr ökat på senare år. Vi hoppas att den nya regeringen kommer att fortsätta satsningen på rättsväsendet så att Sverige får fler poliser, åklagare och domare och vassare verktyg att bekämpa brott.

Kunskapen om hbt-personers situation och särskilda behov, skiftar och är ibland bristfällig i stat, kommuner och landsting. Det leder tyvärr till att hbt-personer inte alltid blir bemötta med respekt och får den samhälleliga service man har rätt att förvänta sig. Vi kräver att den utbildning för ökad hbt-kompetens hos offentligt anställda som förra regeringen initierade fortsätter och intensifieras. All offentlig verksamhet ska arbeta aktivt mot fördomar och diskriminering av hbt-personer. Samtidigt måste regeringen stötta forskning om hbt-personers situation så att samhället kan bli bättre på att motarbeta kvardröjande ojämlikhet.

Vi har just beskrivit några av de angelägna frågor som står på den hbt-politiska dagordningen. Det smärtar oss att den nya regeringen förbigår dessa med tystnad. Regeringsförklaringens hbt-vakuum står i bjärt kontrast till de behov av reformer som behövs. Kristdemokraterna var ärliga i valrörelsen och deklarerade att en av deras viktigaste frågor under de kommande fyra åren är att sätta broms på hbt-framstegen. Det är förödande att centerpartiet, folkpartiet och moderaterna har gjort kristdemokraternas hållning till hela regeringens.

Elisebeht Markström
Riksdagsledamot (s)

Martin Engman
Hbt-socialdemokraters ordförande

Publicerad: 2006-10-06 14:27:00