Vid FNs MR-råd (mänskliga rättigheter) i Genéve som pågått fram till i fredags höll den iranske gayaktivsten Arsham Parsi ett tal.
Parsi är generalsekreterare i organisationen PGLO och i talet beskrev han situationen för homo-bi och transpersoner i Iran idag och konstaterade att detta var första gången
Han beskrev situationen som att HBT-personer nekas sina ”grundläggande mänskliga rättigheter” och sökte internationellt stöd för att all form av diskriminering av HBT-personer skall se som oacceptabelt.
HBT-personer i Iran, sa han, tillåts inte organisera sig, nekas mötesfrihet, nekas fysisk säkerhet och tvingas i exil.
Han vände sig till ledarna för de islamiska staterna i samband med att han tog avstånd från islamofobi och bilden i väst av att islam är en våldsam religion..
– Varför är det nio länder som har dödstraff för homosexualitet och en majoritet av dessa är muslimska? Om ni anser att islam inte är en våldsam religion, så måste ni upphöra att ge ett tyst godkännande till att detta sker i islams namn.

I talet vände han sig till de länder som tagit emot HBT-flyktingar från Iran.
– Om HBT-iranier lämnar sitt land så är det för att de förföljs och för att deras rättigheter nekas dem i Iran. Genom att inte ge dem korrekt stöd och lämna dem strandade i olika länder, statslösa och hemlösa, så begår ni också brott mot deras rättigheter.
Han bad om stöd från internationella organisationer för mänskliga rätigheter och manade dem att ge stöd till fred och tolerans.

I december hålls en intrenationell konferens i Toronto om situationen i Iran för homo- bi och transpersoner.

http://www.pglo.net/

Källa: PGLOs hemsida

Publicerad: 2006-10-11 14:21:14