Anmälan mot tjejfest

JämO har utgått från paragraf 9 stycke 2 i diskrimineringslagen(2003:307) där det står att förbudet mot könsdiskriminering inte gäller tillhandahållandet av tjänster om olika behandling av kvinnor och män kan motiveras av ett berättigat mål och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå målet.

JämO har kommit fram till att det är ett berättigat mål att stärka den personliga utvecklingen, självförtroendet och förmågan att känna sig trygg i sin sexualitet för homo- och bisexuella kvinnor. Att skapa en social mötesplats genom att arrangera ett evenemang uteslutande för dessa kvinnor framstår som ett lämpligt medel för att uppnå målet.

JämO finner också stöd för sitt besut i lagens förarbeten, i proposition (2004/05:147) där det på sid 83 står att ”När diskrimineringsförbudet utformas går det inte att bortse från könsmaktsordningen och den med denna sammanhängande exploateringen av kvinnor som finns i samhället. Ett sätt att motverka eller kompensera kvinnor för den negativa effekten av könsmaktsordningen och sexualiseringen av det offentliga rummet kan vara att även fortsättningsvis tillåta ´fredade zoner´för kvinnor. Dessa fredade zoner kan beskrivas som arrangemang som gör det möjligt att välja avskildhet från män även i offentliga sammanhang.”

Enligt JämO:s bedömning ger uttalandena i förarbetena utrymme, om än mycket begränsat, för skillnader i behandling av kvinnor och män för att kompensera en ojämställdhet och för att motverka de uttryck som könsmaktsordningen tar sig.

Det har också vägts in att det i JämO:s utredning av ärendet har framkommit att mixade klubbar som riktar sig till hbt-världen i praktiken får en publik bestående av en majoritet män, och att homosexuella kvinnor på dessa klubbar blir utsatta för raggningsförsök av heterosexuella män.

JämO finner även stöd för sitt beslut i EG-direktivet, där det bland annat står att ett berättigat syfte för en separatistisk tillställning kan vara skydd av offer för könsrelaterat våld, främjande av jämställdhet eller kvinnors eller mäns intressen.

Mirre och Majs gläds åt beslutet och planerar att fira det under gaykryssningen den 16-18 november. För mer information om kryssningen se: Club Connection

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4708

Källa: Tidigare artikel

Publicerad: 2006-10-13 11:11:34