Flyktingar

I går beslutade den nederländska immigrationsministern Rita Verdonk som hårt kritiserats för att man i våras velat avvisa homo- och bisexuella flyktingar från Iran, att tillåta en generell asyl. Om en flykting uppger iransk nationalitet, kan styrka sina personuppgifter och anger att han eller hon är homo/bisexuell behövs ingen individuell prövning där bevis på att man är förföljd avkrävs.
– Vi är mycket glada över detta beslut, säger den nederländska hbt-organisationen COCs ordförande Frank van Dalen i ett uttalande idag. Bara för ett år sedan befann sig en skrämd iransk homosexuell med en dödsdom hängande över sig i häkte för att utvisas inom några dagar. Nu har Nederländerna gett honom en den trygga plats han sökt efter. Och möjligheten att leva ett liv som är så fullständigt omöjligt i hans hemland. Ett år av offentliga protester, tysta vakor och politisk lobbyarbete i nära samarbete med Human Rights Watch och den persiska HBT-organisationen har belönats med ett beslut som står som ett exempel i världen.
Frank van Dalen uppmanar nu Sverige, Storbritannien och USA att följa Nederländernas exempel.

Vid RFSLs höstkonferens i Halmstad den gångna helgen togs ett uttalande om iranska hbt-flyktingar. Totalt är det fyra iranska bögar som hotas av att utvisas från Sverige till ett land som har dödsstraff för homosexuella handlingar.
”Migrationsverkets beslut visar på en skrämmande kunskapsbrist och nonchalans för de mänskliga rättigheterna och deras innebörd”.
RFSL kritiserar att Migrationsverket hänvisar till rapporter där det sägs att man kan leva som homosexuell i Iran, om man lever diskret. ”Vilka andra grupper av asylsökande avser Migrationsverket börja inkludera i denna rättstillämpning? Politiskt aktiva flyktingar från diktaturer? Kvinnor som kräver bestämmanderätt över sin egen kropp i totalitära manssamhällen?”

Via sin pressekreterare meddelar migrationsminister Tobias Billström att man avstår från att kommentera frågan om iranska flyktingar då man just nu bereder frågan.

Publicerad: 2006-10-18 16:13:33