Filmfestival

Som tidigare år är det ett stort program av filmer med hbt-tema som presenteras vid Copenhagen Gay and Lesbian Film Festival.
Det är den tjugoförsta gången som festivalen hålls och den har etablerat sig som såväl hbt-Skandinaviens största som en av Köpenhamns mest intressanta filmevenemang. Filmerna visas huvudsakligen på Cinemateket (Vognmagergade) men även på biograf Gloria (Rådhuspladsen) och Empire bio (Guldbergsgade).
Fredag kväll startar med filmen ”When I’m 64” från 2004. En brittisk film i regi av Jon Jones om professor Jim som efter sin pensionering äntligen tar beslutet att söka efter kärleken.
På fredag kväll blir det öppningsfest efter att festivalens huvudfilm visats. ”The blossoming of Maximo Oliveros”. Den filippinska filmen från 2005 i regi av Auraeus Solito handlar om den 12-åriga mini-divan Maximo och lever med sin pappa och äldre bröder i Manillas slumkvarter. När han inte lagar mat och syr kläder för sin gangsterfamilj så är han ute och shoppar kjolar och ställer till med modeshower för sina vänner. När han förälskar sig i polismannen Victor kompliceras dock hans tidigare bekymmerslösa queer-tillvaro.
Specialinbjuden till festivalen är den tyske regissören Rosa von Praunheim. Han sägs ha startat den tyska homorörelsen med filmen ”Det är inte de homosexuella som är perversa, utan det samhälle i vilket de lever” (visas lördag den 21 oktober). Därefter han har skapat ett 60-tal filmer i såväl undergroundanda som med en mer ”professionell” touch. Alltid med ett kritiskt queer öga. På filmfestivalen i Köpenhamn visas sex av hans filmer, bland annat ”Army of Lovers – eller de perversas revolution” liksom ”Your heart in my brain” om Rothenberg-kannibalerna. Rosa von Praunheim själv håller en föreläsning den 21 oktober med rubriken ”I’m a tomato – My life and films”.
Dokumentärfilmen ”Rainbow’s End” av de tyska regissörerna Jochen Hick och Christian Jentzsch från 2006 handlar om homosexuellas situation i Europa. Finns det något kvar att kämpa för? Svaret de ger är ja och exemplifierar med hatbrott och diskriminering i såväl Polen som Tyskland och Storbritannien.
För de svenskar som inte hinner ta tåget till Köpenhamn visas i helgen flera av filmerna på biograf Spegeln i Malmö.
”Red Doors” är Georgia Lee är en amerikansk film från förra året som berättar om familjen Wong. Filmen beskrivs som såväl surrealistisk som rörande och handlar om en amerikansk-kinesisk familj som inte är helt funktionell. I familjens kaos har den blyge mellansystern ett hemligt förhållande till en extravagant skådespelerska.
”Whole new thing” är en kanadensisk film av Amnon Buchbinder och berättar om 13-årige Emerson som lever med ”gröna-vågen” föräldrar i Nova Scotia och i skolan blir kär för första gången – i sin engelsklärare.
Mer från Kanada är den hyllade filmen ”C.R.A.Z.Y.” av Jean-Marc Vallee. Även detta en film om en familj av bara män där en av sönerna Zac inte helt följer de etablerade könsrollerna och som gör allt för att få ett erkännande av sin far.
Den fjärde filmen som även visas i Malmö är ”Looking for Cheyenne” av Valérie Minetto. En fransk film från förra året om Cheyenne som inte kan glömma sin stora kärlek Sonia. Och om Sonia som gör fåfänga försök att glömma Cheyenne.
Förutom själva festivalen blir det en rad fester. Gayklubbarna Jailhouse och Oscar har party liksom att en efterfest hålls den 27 oktober på Vela. Efter söndagens visning av Rainbow End hålls en debatt och det blir dessutom i veckan skolvisningar av filmerna ”Beautiful Thing”, ”Transamerica”, ”Det går nok over” (svenska filmen Du skall nog se att det går över”) liksom ”Aimée and Jaguar”. Skolvisningarna sker i samarbete med den danska hb-rörelsen LBLs ”Gå Ud” grupp, som besöker skolor och ger skolinformationer kring homo- och bisexualitet.
Det officiella avslutningsarrangemanget sker den 29 oktober på Empire bio då filmen ”20 Centimeters” visas. En spansk/fransk film av Ramón Salazar från förra året. Det handlar om den transexuelle Marieta som bara behöver bli av med 20 centimeter för att bli en fullblodskvinna. Porblemen uppstår när hon inleder ett intesivt sexuellt förhållande med en hunky transportarbetare som har en stor förkärlek för just de där 20 centimetrarna.

http://www.cglff.dk/

Källa: Se hela programmet

Publicerad: 2006-10-19 11:55:41