Homohat

Homofrågor har åter blivit heta politiska frågor på Färöarna. Den självstyrande ön har hittills valt att inte följa Danmark när det gäller partnerskapslagar och antidiskrimineringslagar.
Efter ett grovt överfall och misshandel av den öppet homosexuelle 25-åring musikern Rasmus Rasmussen har nu stämningarna börjat svänga. Som öppen hade Rasmussen länge fått acceptera att folk ropade glåpord, men en kväll svarade han emot på en nattklubb. Fyra män kastade sig då över honom. Efter överfallet pratade han med färöisk media och därefter utsattes mannen för så svåra trakasserier att han idag är intagen på psykiatrisk klinik.
Danska Politiken berättar även att flera homosexuella män sedan överfallet blivit utsatta för trakasserier och hotats till livet.
Landets Lagman, motsvarande statsminister, Jóannes Eidesgaard (s) har ilsknat till på de homofoba stämningarna i landet och försöker nu åter ta upp frågan om antidiskrimineringsskydd för homosexuella.
Från konservatitvt håll vill man inte ge stöd till detta med hänvisning till bibeln och för att man fruktar att ett antidiskrimineringsskydd leder till att man måste anta partnerskapslagarna.
Färöarna är den enda nordiska nation/självstyrande område som inte har partnerskapslag.
Dagens pappersutgåva av Politiken berättar om den andre öppet homosexuelle på Färöarna, 18-årige Mike Viderø. Intervjun sker på krogen Glitnur i Torshavn där misshandeln av Rasmussen utfördes. Viderø har även intervjuats i en färöisk tidning där stolt uttalat att ”I’m queer, I’m here, get used to it”.
I Lagtinget, öns riksdag, står det 16-16 i fråga om att inkludera homosexuella i antidiskrimineringslagen. Uttalat emot är bland annat centerpartiets Jenis av Rana. Enligt Politiken konstaterar han att man i Skandinavien istället för ”att hjälp” homosexuella valt att acceptera dem. ”Här på Färöarna, i vårt parti, anser vi att de homosexuella skall hjälpas genom bön och terapi.”

Klubb om Färöarna på Qruiser

http://www.politiken.dk

Publicerad: 2006-10-22 20:29:37