Höstriksdagen 2006

Till höstriksdagen har totalt 30 motioner som direkt berör hbt-frågor lämnats in.
Riksdagens hbt-grupp har lämnat in en flerpartimotion som tar upp det internationella arbetet. Undertecknare är Johan Linander (c), Tomas Tobé (m), Barbro Westerholm (fp), Marianne Berg (v) och Jan Lindholm (mp). I motionen ställs krav på ett ökat engagemang och kompetenshöjning i utrikesförvaltningen i hbt-frågor och tydligare krav på såväl EUs nya ansökarländer som länder i världen där hbt-personer diskrimineras.
Hbt-gruppen lägger även med Birgitta Ohlsson (fp) som första undertecknare en fyrpartimotion (folkpartiet, centern, vänstern och miljöpartiet) bland annat om att i regeringsformen och antidiskrimineringslagar inkludera könsidentitet.
Socialdemokrater med Ulrica Messing som motionens förstanamn har ställt krav på ett ökat engagemang i hbt-frågor på det internationella planet. Även Hans linde (v) har skrivit en ännu ej publicerad motion om internationellt HBT-arbete.
Transpersoners situation på arbetsmarknaden tas upp i en fyrpartimotion med Birgitta Ohlsson som förstanamn.
Socialdemokraterna tar i en partimotion med Eva-Lena Jansson som förstanamn upp samma tema och konstaterar att det enligt Jämo endast är transsexuella som har ett diskrimineringsskydd gällande arbetsmarknaden i svensk lag, inte övriga transpersoner.
Riksdagens hbt-grupp med Ulf Holm (mp) som förstanamn och med vänsterledaren Lars Ohly som en av undertecknarna från de fyra partierna (dessutom en från folkpartiet och en från centern) har lagt en motion om hbt-personers sociala situation. För att förbättra denna vill motionärerna öka kunskapen i samhället om hbt-personers villkor. De undertecknande vill ta bort möjligheten till en tidsmässigt obegränsad tvångsisolering av hiv-positiva som anses sprida hiv-smitta. I motionen tas även transsexuellas situation inom sjukvården upp och att transsexuella flyktingar skall omfattas av de regler om den ”vård som inte kan anstå” som räknas upp i avtalet om vad staten tar ekonomiskt ansvar för. Samma partikonstellation tar i ytterligare en motion med Ulf Holm som förstanamn och Lars Ohly som en av undertecknarna upp frågan om rättstrygghet för hbt-personer. Straffskäprningsreglerna skall, anser de, omfatta även könsindentitet. Motionärerna pekar på att det endast i vart sjunde fall där straffskärpning i samband med hatbrott så har denna möjlighet använts. De tar upp frågan om hedersbrott mot hbt-personer och vill se över de insatser som rättsväsendet gör i såväl dessa som i alla brott där offrets sexuella- och könsidentitet är en av faktorerna.
Situationen inom Försvarsmakten tas upp i en motion från hbt-riksdagsgruppen undertecknad av mp, fp, v och c med centerpartisten Johan Linander som första namn.
Hbt-flyktingars ekonomiska trygghet omnämns i en miljöpartistmotion med Gunvor G Ericson som förstanamn.
Maria Wetterstrand står som förstanamn på en partimotion med namnet ”All kärlek är bra kärlek” från miljöpartiet där 36 krav på förbättringar tas upp. I motionen krävs att landets lagar skall gås igenom och förändras från ett queerperspektiv: ”Ett samhälle där normen är queer jämställer alla människor och lägger inte tonvikt vid sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Eller har uttalade eller outtalade förväntningar om hur människor ska se ut, klä sig, bete sig etc.”
Förutom Maria Wetterstrand skriver bland andra partiets andra språkrör Peter Eriksson under liksom Ulf Holm och den nye riksdagsmannen Mehmet Kaplan tidigare talesperson för Sveriges Unga Muslimer.
Idrotts och kulturperspektivet i hbt-frågorna tar Hillevi Larsson (s) som förstanamn på en motion från socialdemokrater upp. TV-serien om norska handbollslaget Raballder anges som exempel på att diskriminering inom idrottsvärlden förekommer och de vill att regeringen skall verka för synliggöra hbt-personer i idrotten som ett positivt exempel.I motionen vill man även att ett hbt-museum skall öppnas i Sverige, liknande det världsunika Schwules Museum i Berlin.
I en folkpartistmotion med Birgitta Ohlsson som förstnamn och de mångåriga hbt-kämparna Karin Pilsäter och Barbro Westerholm som undertecknare läggs totalt 31 krav i hbt-sammanhang. Bland annat frågan om könsneutral äktenskapsbalk, som blir aktuell först till våren, liksom behovet av icke hiv-knutet statsstöd till hbt-organisationer.
Utbildningsfrågor tar Veronica Palm med flera socialdemokrater upp i en motion som slår fast att diskriminering av hbt-personer aldrig kan accepteras.
Siw Wittgren-Ahl respektive Inger Jarl Beck tar upp äldreboende för hbt-personer i varsinna motioner undertecknade av flera socialdemokrater.
Fredrik Malm (fp) konstaterar i en motion om situationen i Iran att även hbt-personer förtrycks systematiskt i landet. Frågan om kvinnors och hbt-personers rättigheter måste, menar han, ständigt vara ”närvarande i den svenska regeringens kontakter med den iranska regimen”.
I en partimotion om barnkultur från vänsterpartiet med Lars Ohly som förstanamn tas hbt-perspektivet upp när det gäller utbildning och fortbildning av personal inom barn och ungdomsverksamheter. Vänsterpartisten Torbjörn Björlund med flera tar upp hbt-perspektivet när det gäller de medel från Svenska spel som kommer idrotten till godo. Lars Ohly med flera tar i en motion upp samkönat partnervåld och efterlyser ökad kompetens.
I en partimotion från miljöpartiet med Peter Eriksson som första undertecknare ställs krav på ett ”öppnare Sverige”. HBT frågan tas upp i samband med flyktingpolitiken.
Krala López (mp) vill i en motion att en kompetenssatsning görs inom statsförvaltningen när det gäller kompetensfrågor.
Malmömoderaten Olof Lavesson undetecknar tre motioner som berör hbt-politik. Dels en om en könsneutral äktenskapsbalk tillsammans med Ulf Holm, Lars Ohly, Fredrick Federeley och folkpartisten Ulf Nilsson. Han står som första namn även på en motion om ökad hbt-kompetens inom utbildningsväsendet och en om läromedel i skolan och dess sätt att ta upp homosexualitet.
Även socilademokraterna lägger en motion om könsneutral äktenskap med Carina Moberg som förstanamn och förbereder därmed för ett utskottsinitiativ i frågan om regeringen inte kommer att lägga en proposition.

En grupp kristdemokrater och moderater oroar sig i en motion om den enmansutredning som nu arbetar med frågan om översyn av äktenskapslagstiftningen. Utredaren menar det vill inte ge en allsidig syn på frågan och de vill att utredningen skall vara bredare sammansatt än idag. Bland undertecknarna märks den aktiva motståndaren till könsneutralt äktenskap moderaten Marietta de Pourbaix-Lundin och nya riksdagsledamoten och tillika prinsessan Walburga Habsburg Douglas (m). De två markerar med sin motion att de representera kvarlevorna av de mer socialt konservativa hos de ”nya moderaterna”.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?sok=hbt&rm=2006%2f07&doktyp=mot%2cmot&sort=rel&nid=400&a=s&start=1#soktraff

Källa: Läs riksdagsmotionerna

Publicerad: 2006-11-01 14:40:48