Efter att Hans Linde (v) den 19 oktober lämnat in en fråga om hur regeringen skall förverkliga sin regeringsförklarings uttalanden om hbt-personers situation i världen, gav utrikesminister Carl Bildt igår svar.
– Diskriminering av människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter, sa Bildt.
Bildt hänvisade till FNs och Europakonventionen om mänskliga rättigheter som grund för att ”främja HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna”.
I sitt svar la han även tonvikt vid just FNs roll i arbetet mot diskriminering och utlovade att Sverige kommer att ta upp frågan i såväl rådet för mänskliga rättigheter som i generalförsamlingen. Bland annat nämnde han att Sverige skall driva på så att sexuell läggning tas upp i samband med en resolution om ”utomrättsliga avrättningar”.
Bildt konstaterade att regeringen ger ekonomiska bidrag till enskilda organisationer som arbetar med hbt-frågan i FN sammanhang.
– Även det multilaterala utvecklingssamarbetet spelar en viktig roll för att påverka HBT-personers villkor och möjligheter att åtnjuta de mänskliga rättigheterna,, avslutade han sitt svar till Hans Linde.

http://www.riksdagen.se

Källa: Riksdagen

Publicerad: 2006-11-01 15:45:30