Efter en fråga från riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) om hur hbt-personer kränks i Uganda, ett av de länder Sverige ger bistånd. Ohlsson ville i sin fråga till biståndsminister Gunilla Carlsson (m) veta vilka åtgärder som den svenska regeringen planerar för att ta upp hbt-personers situation i landet.
I sitt svar säger Carlsson att hon ”är lika bekymrad som Birgitta Ohlsson” över hur hbt-personer i Uganda diskrimineras och trakasseras.
Carlsson uppger i sitt svar att det pågår en politisk dialog om mänskliga rättigheter i EUs samtal med den ugandiska regeringen. Hon medgav att frågor om sexuell identitet och könsidentitet är eftersatt i utvecklingssamarbetet och hänvisade till att SIDA tagit fram en handlingsplan för hbt-frågor i det internationella utvecklingssamarbetet.

Biståndsministern berättar i svaret att det pågår ett samtal i Ugandas huvudstad Kampala med andra givarländer om ”möjligt agerande” i hbt-frågor och att Sverige driver på lokala organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter för att dessa även skall ta upp hbt-frågor.
– Dessutom har ambassaden tagit upp frågan med FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Kampala, berättar Gunilla Carlsson i sitt svar och utlovade att Sverige skall följa utvecklingen.
Hon avslutar sitt svar med att ”…försäkra Birgitta Ohlsson att jag kommer att ta alla tillfällen i akt att vid möten med företrädare för Ugandas regering understryka vikten av respekt för de mänskliga rättigheterna och påminna om det internationella förbudet mot diskriminering.”

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=frs&rm=2006/07&dok_id=GU1158&nr=58

Källa: Riksdagen.se

Publicerad: 2006-11-02 15:55:31