Homohat

Med en dryg vecka kvar till den inplanerade gayparaden i Jerusalem har protesterna från stadens religiösa blivit allt högljuddare. I området Mea Shearim i centrala stan har ultraortodoxa judar gett sig ut på gatorna flera kvällar i rad. Torsdagskvällen blev den våldsammaste hittills med uppåt 2000 demonstranter som brände soptunnor, blockerade trafik och kastade sten, stålrör, ägg och allt annat de kunde mot polisen som anlände till platsen för att skapa ordning. Fem polismän och en fotograf fick lättare skador, enligt den israeliska dagstidningen Haaretz. Polisen valde under torsdagskvällen att spärra av gatan där demonstrationen var som mest intensiv så att inte någon förbipasserande skulle komma till skada.

Totalt arresterades drygt tjugo personer under torsdagskvällen och ett dussintal kvällarna tidigare. En del av de som har släppts har förbjudits att komma tillbaka till Jerusalem under de närmsta två veckorna.

Protester från den religiösa delen av befolkningen är inget nytt här i Jerusalem. Vid flera tidigare evenemang har ledare från både kristna, muslimska och judiska församlingar gått ihop för att kräva att de ställs in och ibland har de lyckats. När World Pride gick av stapeln i somras blev själva paraden inställd på grund av att det under Libanonkriget inte fanns tillräckligt med militär och polis tillgänglig för att garantera deltagarnas säkerhet. När arrangörerna ville hålla paraden i september i stället gavs de inte tillstånd för att det var för nära inpå flera judiska högtider.

Polisens oro för säkerheten är inte utan orsak. Vid förra årets lokala gayparad som hölls i juni knivskars tre deltagare av en ultraortodox man. Men trots hotet om våld tror inte arrangörerna på Open House att det är säkerhetsläget som är anledningen till att polisen nekar att ge sitt tillstånd. Enligt dem hade polisen samma dag som de stoppade paraden i somras tänkt tillåta flera motdemonstrationer.

– Om de nu har sån personalbrist hur kan de då klara säkerheten för ett annat event med tiotusentals deltagare, säger Open House ordförande Noa Sattath.

Hon tillägger att de förstås tar hoten på allvar, men att det är viktigt att inte ge efter för våldet.

– Gayparaden i Jerusalem är lika mycket en politisk protest, mot våld och för mänskliga rättigheter och demokrati som det är en parad för gaypersoner. Klart vi är oroliga och det är förstås upp till var och en om man väljer att gå med i paraden, men vi som organisation tänker inte ge efter för rädslan, säger hon.

Den israeliska dagstidningen Jerusalem Post skriver att en oidentifierad aktivistgrupp har delat ut flygblad där de lovar 20.000 shekel (motsvarande 35.000 kronor) till den som dödar en homosexuell.

– Tyvärr är det här inte något nytt. Vi hoppas att polisen gör allt de kan för vår säkerhet. Vi jobbar väldigt tätt med dem under hela evenemanget, säger Noa Sattath.

De ultraortodoxa som har protesterat mot paraden i Jerusalem säger att de tänker fortsätta varje kväll tills polisen lovar att dra in tillståndet. Polisen håller just nu på att väga för och emot och överlägger med jurister om det finns några lagliga grunder till att neka paraden tillstånd. Noa Sattath säger att de ska få ett besked på söndag, men om polisen drar in tillståndet kommer Open House att ta fallet till Högsta domstol.
– I de här tiderna när yttrandefriheten är hotad är det extra viktigt att driva det här vidare och vi tror att vi har ett starkt fall. 1983 dödades en aktivist i en protestaktion mot Libanonkriget och efter det tilläts inte fler antikrigsdemonstrationer. Högsta domstolen ändrade på det i en dom och vi anser att det ska gälla nu också. Vi måste ha rätt att säga det vi tycker och det är upp till polisen att beskydda oss.

I den mycket öppnare staden Tel Aviv hålls årliga gayfestivaler och där är det betydligt lättare att visa sin homo- eller bisexualitet öppet. Paraden där är mer lik dem vi ser i Europa, medan den som är tänkt att hållas i Jerusalem kommer vara mycket stillsammare och med mindre feststämning. Bland annat har arrangörerna valt att undvika alla religiösa områden i staden. Men trots att de måste hålla sig till vissa regler är det viktigt för Jerusalemborna att paraden genomförs i deras hemstad.

– Det finns en stor gaybefolkning här och de vill ut och protestera mot den situation de har i sitt vardagsliv. För dem är det inte samma sak att åka till Tel Aviv, säger Sattath.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4515

Källa: Läs tidigare artikel om World Pride

Publicerad: 2006-11-03 11:52:04