I december 2005 diskuterades att utöka Färöarnas antidiskrimineringslagar så att de även inkluderar sexuell läggning. Vid omröstningen föll förslaget med röstsiffrorna 18 mot och 12 för.
Efter höstens händelser med misshandel och trakasserier av den öppet homosexuelle Rasmus Rasmusen och en efterföljande nordisk proteststorm, diskuterades frågan igen i lagtinget.
Enligt danska TV2 framfördes religiösa argument från motståndarsidan. En antidiskrimineringslag menade de även leder till partnerskap och senare adoption.
Från socialdemokratiskt håll påpekades att Färöarna undertecknad europeiska konventioner om mänskliga rättigheter och därmed är man förpliktigad att införa diskrimineringsskydd för homosexuella.

Inför omröstningen uttalade sig den nordiska gaystudentorganisationen ANSOs ordförande ÁstaÓsk Hlöðversdóttir om den förestående debatten.
– Färöarna är det enda området i Norden som fortfarande helt saknar lagligt erkännande av HBT-personer. Vi uppmanar de färöiska parlamentarikerna att rösta för ett skydd av HBT-personer, det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter, sa hon.
Från den färöiska gaystudentföreningen Friðarbogin vittnade i pressmeddelandet från ANSO Sonja Jógvansdóttir om situationen i landet.
– Många av Färöarnas hbt-personer känner sig tvingade att fly landet på grund av deras sexuella läggning, ett faktum som borde vara oacceptabelt för det färöiska parlamentet och det färöiska folket. Att äntligen inkludera sexuell läggning i diskrimineringslagstiftningen är ett steg i rätt riktning.
Sveriges Förenade Gaystudenters Linda Elstad underströk vikten av nordisk solidaritet och uppmanade svenska politiker att agera.

Debatten i lagtinget igår utmynnade i att dess rättsutskott skall se över förslaget innan omröstning sker.
Den namninsamling som pågår till stöd för att utöka antidiskrimineringslagen har per idag omkring 19 000 underskrifter.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4749

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-11-08 12:06:13