I onsdags morse hamnade israelisk artillerield fel i norra Gaza och 19 civila palestinier dödades. Hoten om hämnd genom terrorattacker i Israel har kommit tätt efter händelsen och polis och militär jobbar nu på en högre risknivå.
Samtidigt har de våldsamma protesterna mot att en gayparad hålls i Jerusalem ökat kraftigt under den senaste veckan. Bilar och soptunnor har satts i brand. Stenar, stålrör och till och med molotov cocktails har kastats mot de poliser som försökt hålla ordning. Totalt har 45 polismän skadats i kravallerna och 180 personer från de ultraortodoxa områdena, där våldsamheterna varit som störst, har arresterats. Hoten mot gayparaden och de som deltar i den har blivit så kraftiga att polisen räknar med att det kommer att behövas en styrka på 12000 man för att säkra evenemanget. Med det ökade terrorhotet i landet finns det inte tillräckligt med personal för att klara både och.

Polisens presstalesman Micky Rosenfeld säger att de måste ta det nya säkerhetsläget i beaktning när de beslutar om paradens vara eller icke vara.
– Terrorhotet måste gå före allt. Just nu jobbar vi på att kunna genomföra paraden på fredagen, möjligtvis på ett annan plats än planerat. Men om det sker en terrorattack då ändras allt direkt, säger han.

Han nekar till att polisen hela tiden ska ha försökt stoppa paraden och påpekar hur viktigt det är i ett demokratiskt samhälle att ett sådant evenemang kan arrangeras.

Statsåklagaren Eran Ettinger, som tidigare har gett paraden grönt ljus, säger även han att paraden nu kanske måste skjutas upp. Under onsdagen gav han däremot avslag till alla som begärt att paraden skulle ställas in på grund av risk för våld.
– Med höger hand lämnar de in klagomål om våld och störande beteende, medan de samtidigt med vänster hand uppmuntrar det våld de protesterar mot, säger Ettinger till dagstidningen Haaretz.

Även arrangörerna av paraden, Open House, säger att de kan gå med på att skjuta på den.
– Det är meningen att vi ska vara Jerusalems parad för stolthet (pride) och tolerans, och nu kommer vi vara riktigt toleranta, säger Noa Sattath, chef på Open House till Jerusalem Post.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4755

Källa: Läs tidigare artikel

Publicerad: 2006-11-09 12:07:37