Pride 2006

Turerna kring gayparaden i Jerusalem har varit många. Tidigare i veckan såg den ut att bli av efter beslut från högsta domstolen. Men efter onsdagens attack i Gaza då 19 civila dog kom många hot om hämnd på Israel från militanta palestinska grupper och polisen kunde inte längre avvara de 12.000 man som behövdes för att säkra paraden. Istället föreslog polisen ett stillastående evenemang på en avgränsad plats och kompromissen accepterades av arrangörerna Open House.

– Vi är ledsna för att det inte blir någon parad, men också glada över att det blir ett evenemang över huvud taget. Efter den sorgliga situationen som uppstod i Gaza kände vi att vi inte kunde begära samma styrka av polisen som innan, säger Noa Sattath, chef för Open House.

Hon känner inte att den inställda paraden är ett problem för demokratin och yttrandefriheten.
– Nej, den lagliga rätten att hålla en parad har redan getts till oss av högsta domstolen. Det är tråkiga omständigheter som sätter stopp nu.

Polisen är också nöjd med arrangemanget.
– Det behövs bara 3.000 polismän för att säkra ett slutet event och på så sätt har vi möjlighet att även kunna koncentrera oss på hoten som kommit in efter det som hände i Gaza, säger polisens presstalesman Micky Rosenfeld.

Under de senaste två veckorna har protesterna mot gayparaden varit våldsamma i Jerusalems religiösa kvarter. Bland annat har flygblad delats ut där man lovar motsvarande 35.000 kronor till alla som attackerar och dödar någon av deltagarna i paraden. Men när det stod klart att det skulle bli en stående demonstration på en avskild plats istället för en parad genom stadens gator gick många religiösa ledare ut och uppmanade sina anhängare att avstå från våld. Men ett av kraven de hade var att inga uttryck för gay pride skulle förekomma utanför den avsedda platsen, för då skulle de inte kunna garantera att protesterna inte skulle bli våldsamma.

De flesta ur den religiösa befolkningen verkade följa sina ledares uppmaningar om att avstå från våldsamma protester. Men fem ultraortodoxa män som beväpnat sig med knivar, tillhyggen och en laddad pistol arresterades tidigt på fredagen. Polisen misstänkte att de planerade en våldsam attack mot gayevenemanget. Under demonstrationens öppningstal sprang en medelålders man upp på scenen och skrek antigay-slagord, men han togs snabbt om hand av några av den mängd poliser som övervakade evenemanget.

Ur gayrörelsen var det endast ett 50-tal personer som trotsade paradförbudet och försökte starta en spontan marsch från Liberty Bell Park mot det organiserade festområdet. Polisen tvingade dem snabbt på bussar för att köra dem istället. Omkring 20-30 personer vägrade och fördes till polisstationen.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4770

Källa: Läs tidigare artikel

Publicerad: 2006-11-10 16:17:47