– Händelsen visar än en gång på den svåra situationen för hbt-personer i Vitryssland, säger Sören Andersson, förbundsordförande i RFSL. Det är inte första gången som polisen agerar på det här sättet. Tidigare har polisen stoppat Pride firanden i just vitryssland, nu är det dags att den svenska regeringen agerar.
I ett pressmeddelande från förbundet påminner man om att hbt-frågor på det internationella planet omnämndes i regeringsförklaringen.
Arresteringen av de sju hbt-aktivisterna hänger samman med att polisen tidigare stoppat en Pride-festival och ville ha information om de internationella hbt-konferensen som planerades vid mötet. Polisen beslagtog deltagarlistan för konferensen, tog reda på var den skulle hållas.
Tre av aktivisterna hölls kvar i 22 timmar av polisen, bland den Viachaslau Bortnik som enligt RFSL tidigare trakasserats av vitrysk polis och avgått som ordförande för sin hbt-organisation efter hot från polisen. De två andra som hölls kvar var Vyacheslav Andreev och Svyatoslav Sementsov.
Den internationella konferensen kommer enligt Tanya Ivanova från en av arrangörsgrupperna TEMA att skjutas upp på grund av de hot de utsatts för av polisen.
RFSL kräver i sitt pressmeddelande att den svenska regeringen agerar mot Vitryssland.

http://www.gayrussia.ru/en/news/detail.php?ID=7782

Källa: Läs mer på Gayrussia.ru

Publicerad: 2006-11-11 13:57:52