TV

Programmet Böglobbyn har kantats av problem. Det andra avsnittet som handlade om Åke Green blev stoppat av ansvarig utgivare. Igår hoppar Sverker Åström av som programledare och samma dag anmäler Arne Nilsson, forskare och docent i sociologi, det första avsnittet av Böglobbyn till Granskningsnämnden.
– Jag anser att man i programmet har kränkt min personliga integritet och brutit mot regeln om respekt för den enskildes privatliv, skriver Arne Nilsson i anmälan.
Arne Nilsson arbetar på genusvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Han har forskat och skrivit böcker om manligt homoliv i Göteborg, bland annat har han beskrivit hur ett tidigare omfattande utomhusliv har krympt.
När Böglobbyns reporter Anders Backlund frågade honom om han ville medverka i ett programinslag om manligt homosexuellt parkliv i Göteborg utgick han ifrån att han blev kontaktad i egenskap av forskare. Men det nämndes ingenstans i programmet att Arne Nilsson vet en hel del om detta slags liv och platser eftersom han studerat det i sitt yrkesliv.
– Jag framstod som en som visste så mycket om det här stället för att jag var en flitig besökare där. Bilden av mig som flitig besökare torde också ha getts genom att jag som svar på frågan om när jag sist träffade någon där svarade ”i går kväll”.
Arne Nilsson menar vidare att programmet brutit mot regeln om saklighet.
– I programmet gavs historiska tillbakablickar på manligt homosexuellt uteliv i Göteborg. Ingenstans sades att dessa var hämtade från min egen forskning, skriver Arne Nilsson.
I anmälan bifogar även Arne Nilsson en brevväxling mellan honom själv och Böglobbyns reporter Anders Backlund. Där framgår att Nilsson skrivit till Backlund efter inspelningen och bett honom att inte ta med hans personliga erfarenheter i inslaget. I Backlunds svar står det att han tycker att det är tråkigt att Nilsson känner tveksamhet efter intervjun och att han ännu inte bestämt vad han ska ta med i inslaget och inte.
Arne Nilsson beklagar att hans önskan inte gick till mötes.
– Jag upplever att jag blev indragen i programmet på falska premisser, skriver Arne Nilsson i anmälan.

Mette Friberg som är ansvarig utgivare för Böglobbyn vill inte kommentera ärendet eftersom det ligger hos Granskningsnämnden. Ett eventuellt yttrande kommer att skickas in till nämnden om de så önskar.

Annelie Ulfhielm på Granskningsnämnden handlägger anmälan

Granskningsnämnden har nu beställt ett referensband från SVT. Handläggaren Annelie Ulfhielm ska titta på avsnittet och läsa en utskrift av det som sägs i programmet. Sedan ska hon föredra ärendet inför Granskningsnämndens direktör. Efter det fattas det antingen beslut direkt, eller så kommer nämnden att kräva in ett yttrande från SVT.
– Det kan ta längre tid än en månad innan vi har fattat beslut, säger Annelie Ulfhielm som inte vill uttala sig mer om ärendet innan hon har hunnit se programmet.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4785

Källa: Tidigare artikel

Publicerad: 2006-11-16 11:00:00