FN

Trots ett hårt motstånd inför antagandet av FN-resolutionen mot utomrättliga avrättningar mot att sexuell orientering nämndes, antogs igår den skrivningen.
I det förberedande arbetet uppger riksdagsman Hans Linde (v) till QX.se att det fanns ett hårt motstånd mot att inkludera begreppet sexuell orientering från främst muslimska och karibiska stater.
Vid omröstningen reserverade sig även Botswanas representant mot att det i resolutionen mot utomrättsliga avrättningar nämndes begreppet ”sexuell orientering”.
Resolutionen uppmanar stater att ”undersöka, snabbt och noggrant, all form av dödande av diskriminerande skäl, inkluderat sexuell orientering”, och att ställa de ansvariga inför rätta av en kompetent, oberoende och ojävig domstol.
– Trots att man talade om utomrättsliga avrättningar var detta kontroversiellt, konstaterar Hans Linde som var på plats vid omröstningen i FN tillsammans med en svensk riksdagsdelegation.
– Man ser behovet av att lyfta hbt-frågan och trycka på även om det kommer att vara tufft för Sverige och andra, säger han till QX.se och lägger till.
– Det man gjort är att synliggöra frågan och de negativt inställda staterna blir konfronterade. Det är oerhört viktigt är att det inte är de här staterna som sätter agenda. De har vunnit om man drar sig för att lyfta frågorna och konfrontera även om detta är uppenbarligen är kontroversiellt.

http://www.un.org/News/Press/docs//2006/gashc3873.doc.htm

Källa: FN beslutet

Publicerad: 2006-11-17 17:40:32