Idag kommenterade Europarådets generalsekreterare Terry Davis valet av den lettiska parlamentarikern Janis Smits till ordförande för parlamentets (Saeiman) människorättsutskott.
– Jag är mycket oroad över rapporterna om att Lettlands parlamentet valet en antigay-aktivist som ordförande för sitt utskott för mänskliga rättigheter, säger han. Parlamentsledamöterna som tog detta beslut skall vara medvetna om att det är Lettlands internationella rykte som står på spel.
Terry David uppmanar i sitt uttalande Lettland att skriva under Europakonventionens för mänskliga rättigheter protokoll 12 där ett generellt förbud mot diskriminering slås fast..
Janis Smits har senast gjort sig känd för att aktivt motarbeta att sexuell orientering skall inkluderas i Lettlands lagstiftning mot diskriminering på arbetsplatsen. I den debatten använde han istället ”sexuell perversion” som begrepp. Vid debatten i Saeiman lyckades han i juni förhindra att homosexuella gavs legalt skydd. Tack vare landets presidents ingripande blev dock skyddet mot diskriminering baserat på sexuell orientering kvar i lagen.

Publicerad: 2006-11-21 15:09:21