Världsaidsdagen

Den 1 december uppmärksammas aids och hiv världen över. I Sverige blir det en lång rad aktiviteter i allt från Piteå till Kristianstad.
Det internationella temat för Världsaidsdagen för i år är ”Håll löftet – stoppa aids”.
I Stockholm har man valt att inte hålla en ljusmarsch. Det är första gången detta sker sedan Världsaidsdagen högtidlighålls. Antalet deltagare i ljusmarschen har år från år minskat och, även om den har stor betydelse för de som deltagit, har antalet nya deltagare minskat.
– Det är inget definitivt utan vi prövar i år och gör sedan en utvärdering, säger Marie Dahlberg Hedlund på Stiftelsen Noaks Ark-Röda Korset.
På Hiv-Sverige, tidigare Riksförbundet för hiv-positiva, har man gjort samma iakttagelse. Lasse Lindberg säger till QX.se att det låga antalet deltagare förra året kan ha hängt samman med att artistprogrammet i Kungsträdgården var tunnare ön vanligt.
– Vi skall försöka satsa på Kungsträdgården nästa år då Världsaidsdagen ligger på en lördag, säger han.
Marie Dahlberg Hedberg tipsar om att det är seminarier hela dagen i Noaks Arks lokaler och att Unicef tillsammans med Afrikagrupperna arrangerar en ljuständning på Sergels Torg mellan klockan 16-18.
På kvällen hålls en minneshögtid i Engelbrekts kyrka.
”Med ljusminneshögtiden vill vi ge stockholmarna ett tillfälle att delta i en stämningsfull stund av reflektion, solidaritet och musik”, skriver Noaks Ark i sitt pressmeddelande.
Lasse Linberg välkomnar alla till det öppna huset i Hiv-Sveriges lokaler på Söder, där man också passa på att ha officiell invigning. Numera sitter förutom Hiv-Sverige även Posithiva Gruppen, Kvinnocirkeln och Hetero plus i lokalerna.
– Vi är mindre föreningar och behöver samordna resurserna, säger Lasse Lindberg.

Även i Malmö passar man på att ha öppet hus tillsammans med invigning av nya lokaler.
Positiva gruppen syd och Noaks Ark har flyttat från Södergatan till Möllevångstorget. Flytten innebär även att den traditionella ljuständningen som tidigare skett på Gustav Adolfs Torg ny skett på Möllevångstorget.
På kvällen blir det en stödgala i RFSLs lokaler Indigo och på söndag hålls en Regnbågsmässa i närliggande St Maria Kyrka.
Möllevången blir mer och mer tydligt Malmös gaydistrikt!

I Göteborg är det Domkyrkan med Hellmans Drengar som kör som blir centrum för Världsaidsdagen. Under dagen är det seminarier och utställningar på Hvitfeldska gymnasiet och på kvällen även ungdomligt fokus på Meeths. Och Castro har World Aids Day-fest tillsammans med PG Väst och med besök av Anna-Maria Lindqvist Arrue och Henrik Lindholm, Mr Gay Sweden 06.
Kyrkor landet runt hålls öppna denna dag. I Helsingborg där WAD uppmärksammats hela veckan hålls efter öppet hus i Noaks Arks lokaler en meditativ gudstjänst i Maria kyrka. Stadens landmärke Kärnan kommer lysas upp i en ljusmanifestation.
I Kalmar är det S:t Johannes kyrka där WAD högtidlighålls och i Kristianstad går ett fackeltåg från Domustorget till Heliga Trefaldighetskyrkan. Katrineholms kyrka har arrangemang efter ett fackeltåg och på gamal Palladium är det seminarier hela dagen och på festen på kvällen är det besök av WAD-Girls.
I Växjö är det en mängd aktiviteter i centrum och vid universitetet med bland annat ljuständning och eldshow. Domkyrkan har minnesgudstjänst på lördag.
Ljuständning sker även i Örebro, Uppsala och Halmstad.
RFSL lokalerna i Piteå, Borås och Eskilstuna har speciella aktiviteter i samband med WAD – Världsaidsdagen. I Östersund är det på dagen manifestation där RFSL får hjälp av ett gäng hockeykillar för att dela ut kondomer och info och på kvällen är Gaycafé Alexis öppet.
Läderklubben SLM i Stockholm har öppet hus för män på fredag den 1 december. Entrén går till ”utvalda hiv-organisationer”. Dagen till ära är discot öppet och spelar gör Dj Pamela! SLM i Malmö har ”Red Ribbon Night”: ”Vi minns de som dött i aids och hedrar vår kultur…”

På hemsidorna WAD.se och aidsdagen.se finns utförlig info om aktiviteter liksom i QX.se/guide.

Inför WAD kräver Hiv-Sveriges ordförande Cege Hedén att diskriminering och stigmatisering av hivpositiva och personer med aids måste upphöra.
– Hiv-Sverige uppmanar världssamfundet att gå till handling och att inte utesluta någon världsmedborgare med hiv eller aids att få en bra behandling. Sluta att moralisera över hur den ena eller andra människan fått hiv. Gör något för alla!
Han tar även om problemen som finns i Sverige, inte minst inom vården.
– När vi kräver bättre behandling och bemötande av hivpositiva i världen måste det också gälla vårt eget land, säger han.

http://www.qx.se/guide

Källa: QX.se/guide listar aktiviteterna under WAD

Publicerad: 2006-11-29 13:53:47