”In Hate We Trust”

I slutet av januari har fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin vernissage på Norrköpings museum för sin fotoutställning In Hate We Trust.
– Startskottet för utställningen kom i samband med bilden jag tog i en kyrka som kommentar till Åke Green, berättar Elisabeth-Ohlson Wallin.
Bilden på en svensk avskalad kyrka med församlingssalen uppdelad i en del till vänster där hbt-personer sitter och en till höger där homohatarna sitter och längst fram en Gren-liknande pastor som sträcker upp händerna väckte stor debatt.
Nu fortsätter Ohlson-Wallin kommentera hatet mot homosexuella i samhället.
– Bilderna kommenterar hatbrott som hänt under året som gått, berättar hon. Hatbrotten har på senare tid ökat i såväl Sverige som runt om i Europa.
I Italien har man under sommaren upplevt en ökning av brottsvågen mot homosexuella, berättar Elisabeth Ohlson-.Wallin. Det är ett av de mer uppmärksammade hon ville beskriva i den bild som italiensk polis kom för att avbryta fotograferingen.
– I somras våldtogs en lesbisk kvinna utanför ett gaydiskotek, berättar hon. ”Nu är det din tur, jävla flata” sa fascisterna som våldtog henne.
Ohlson-Wallin berättar att i den efterföljande debatten uttalade sig en kardinal och sa att man får räkna med detta om man är öppen som homosexuell.
– Det känns som en triumf att komma hem med den här bilden, säger Ohlson-Wallin. Det var på håret att jag undvek att bli arresterad.
Under fotograferingen uppmärksammade en dam att man tog bilder där de avbildade kardinalerna hade stånd. Med blåljus anlände polisen och gick igenom Elisabeth Ohlson-Wallins dator och alla hennes bilder.
– De var vansinniga och mycket otäcka, poliserna i Italien är inte att leka med, berättar hon. Det som räddade mig var att jag är svenska.
Lyckligtvis var fotograferingen klar och de italienska modellerna fick ta emot en massa ovett. De fick lyfta sina inhyrda kardinalskåpor för att visa att de inte hade stånd under. När polisen anlände hade de gjort sig av med de träatrapper som använts för att likna stånd.
– I en timme diskuterade vi och bråkade och till slut sa de att jag var i fel land och fotograferade.
Den färdiga bilden visas den 28 januari i Norrköping. Sedan drar den och resten av utställningen där Elisabeth Ohlson-Wallin kommenterar hatbrott till Kulturen i Lund. Där ställer hon ut samtidigt med André Serrano, känd för det hett omdebatterade konstverket ”Piss Christ” från 1989. Efter Lund är det Eksjös tur.
Utställningen där även bland annat halshuggningen av en homosexuell man i Mora och ”internet-misshandeln” i Skåne tolkas i fotografier som klassiska oljemålningar från barocken, ”oerhört vackert men otäckt när man tittar närmare”, kommer även att få ljudillustrationer som Eva Dahlgren specialkomponerar.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4096

Källa: Åke Green-bilden

Publicerad: 2006-12-05 15:51:46