Mer än 30 bögar har blivit mördade de senaste 20 åren, utsatta för grymma och bestialiska hatbrott. 2005 blev tre bögar mördade. QX.se har redan skrivit om två av dem. Bengt Janson, programledare för SVTs Antikrundan, som blev mördad av en kille som följt med honom hem från krogen och 15 åriga Anton som mördades av två jämnåriga nationaldemokrater. Den tredje bögen som blev mördad 2005 hette Urban.

Mordet på Urban är ett hatbrott trots att det kanske inte är så uppenbart. Det enda som Aaron fått reda på av Freddy var att Urban var bög och hade pengar, därför var han ett tacksamt offer. Trots att det nästan går att bekräfta att Aarons motiv var att råna en bög på grund av hans läggning använder sig inte åklagaren av straffskärpningsregeln i sin stämningsansökan.

När Urbans make kom hem upptäckte han att han inte kunde låsa upp dörren. Han ringde då till några väninnor för att få hjälp. När maken steg in i lägenheten såg han Urban ligga mördad på golvet med två plastsäckar över huvudet. Maken försökte förgäves slita bort plastsäckarna men det var för sent! Hans väninnor bad honom gå ut från lägenheten. De upptäckte även att datorn, plånboken, kameran och en mobiltelefon var försvunna.

Kvällen innan mordet var Freddy endast känd för sitt engagemang i ungdomsfrågor. Han var omtalad, omtyckt och älskad. Det var många som såg upp till honom och idoliserade honom. Freddy var ett praktexempel på att det går att komma långt i Sverige trots att man är invandare och uppvuxen i förorten. Han blev känd för sin kamp för att rädda den nedläggningshotade lokala fritidsgården. Hans ihärdiga kraftmätning väckte medias nyfikenhet och detta ledde honom hela vägen rakt upp till FN-skrapan. 2002 var Freddy en av tre svenska ungdomar på FN:s barntoppmöte i New York.

Freddy var vältalig och övertygande när han höll sitt tal, som var så bra att självaste Kofi Annan öste beröm över honom och ville posera bredvid den duktiga invandrarkillen. Och det var inte bara Kofi Annan som ville bli fotad tillsammans med Freddy. Även vår drottning Silvia poserande glatt bredvid Freddy. Kvällen innan Urban blev mördad var han fortfarande känd som den entusiastiska killen med högt uppsatta vänner. Fast människors uppfattning om den snälla och omtänksamma Freddy ändrades efter denna kväll.

Freddy hade dolt att han drogs till män. Det var en hemlighet som han inte delade med sig ens till sina vänner. Kvällen innan mordet satt han och Aaron hemma hos Freddy och diskuterade döden och pratade om olika sätt som människor kunde dö på.

Medbrottslingen Aaron såg sig själv sitta i tacksamhetsskuld till Freddy och såg honom som en bror. Varför? Aaron tror att Freddy hade räddat honom efter att hans föräldrar skickat honom till Afrika. Under rättegången säger han.
När jag ringde socialen och sa att jag blivit dumpad i Afrika var det ingen som trodde på mig. Men Freddy ringde Göran Perssons sekreterare och fixade allt. Göran Perssons sekreterare kan varken bekräfta eller dementera detta. Men det viktiga är att Aaron anser att detta är sant.

Under samtalet kvällen innan mordet berättar Freddy att han känner en bög. Bögen borde dö för att han betedde sig suspekt och raggade på pojkar. Bögen hade en dyr bärbar dator och Freddy skulle fixa så att de skulle få komma hem till honom. Freddy och Aaron började prata om när det skulle ske och Freddy nämnde att de inte skulle använda kniv för då skulle det bli för blodigt. Dagen därpå ringde Freddy till Urban och frågade om de skulle träffas all tre. Urban gick med på detta.

Efter det här så delar sig historien. Freddy påstår att han är oskyldig och nekar till allt. Han säger att det var Aaron och ytterligare en 19-åring som begick mordet. Men rätten väljer att tro på Aaron. Det som följer är Aarons version av vad som skedde och det som domstolen valde att gå på

Några timmar innan Urbans make kommer hem och hittar honom mördad, hämtar Urban de båda blivande mördarna med bil. Freddy sätter sig i framsätet och börjar prata medan Aaron sitter tyst i baksätet. När de kom fram så tar det inte lång stund innan Freddy sätter en kniv mot halsen på Urban och uppmanar honom att lägga sig ner på magen. Freddy sätter sig på hans rygg och trär på sig handskar. Även Aaron får ett par handskar. Därefter går han upp till övervåningen där datorn och andra värdesaker ska finnas. När han fått med sig sitt stöldgods återvänder han till Freddy.

Han satt på den förskräckta och blixt stilla Urban. Enligt Aaron låg Urban stel som en pinne med tejp över munnen. Aaron sätter sig på Urbans huvud, drar bort tejpen och börjar fråga ut Urban om hans inloggningsuppgifter till sin bank. Aaron försöker logga in men misslyckas till att börja med och slår då Urbans hjässa med handflatan. Slutligen kunde han logga in.

Freddy lämnar dem en kort stund och medan Freddy är borta ligger kniven bredvid Urban. Freddy kommer tillbaka med en plastpåse som han trär över Urbans huvud och börjar kväva honom. Urban gör då lite motstånd medan en undrande Aaron står någon decimeter bort. Efter en stund tar även Aaron tag i påsen och hjälper till att kväva Urban.

Freddy försökte inte bara övertyga Aaron om att mörda den homosexuelle Urban, utan en tredje kompis skulle också ha följt med men fick förhinder. Den 19-åriga kompisen blir trots allt involverad för han hämtar ut pengar med Urbans bankomatkort. Ytterligare några dagar senare blir 19-åringen rädd för att åka fast, då säger Freddy att om de skulle göra det så skulle han bara blåneka.

I tingsrätten nekar han också. Freddy hävdar att det är vanligt att hans vänner rånar och stjäl. Freddy berättar att han och Urban haft sex under flera år och att han inte var med om mordet alls och att det istället var Aaron och hans 19-åriga vän som begick mordet. Enligt Freddy så var det så att Aaron hämtat en plastpåse och när Urban börjat sprattla för mycket så hämtade Aaron ytterligare en påse.

Tingsrätten väljer att tro Aaron. De anser att han gjort ett trovärdigt intryck. Det har inte heller kommit fram något som styrker att Aaron vill göra Freddy illa på något sätt. Däremot anser de att Freddy gjort ett ovederhäftigt intryck. Att han påstår att efter fyra månader i häkte helt plötsligt minns att Aaron berättat för honom om ett mord som han begått anses vara en ren lögn. Det är också bevisat att det förekommit väldigt mycket telefontrafik mellan Urban och Freddy natten till den 5 juni men ingen mellan Urban och Aaron eller 19-årigen.

Domstolen anser att de båda gemensamt och i samförstånd deltagit i det uppsåtliga mordet på Urban och finner ingen förmildrande omständighet. Därför bör avrättningen av Urban rubriceras som mord. Mordet är av sådan art att om Freddy varit 21 år skulle han dömas till livstid. I stället får han tio års fängelse. Aaron får nio års fängelse eftersom han anses ha varit mindre delaktig i själva mordet.

Mordet på Urban är det enda mord på en homosexuell som jag har hittat som begåtts av en utomeuropeisk invandrare. De flesta begås av svenskar. När jag läser domen får jag en känsla av att rätten behandlar både Freddy och Aaron annorlunda på grund av deras etnicitet. Forskaren Christian Diesen har kommit fram till att utomeuropiska invandrare missgynnas i hela rättskedjan. De anmäls oftare än svenskar, fälls oftare, får strängare straff och behandlas sämre inom kriminalvården. Den ”svenske” medbrottslingen i mordet på Jonas Östman (som QX.se skrivit om tidigare) friades helt då det precis som i mordet på Urban inte gick att bevisa att Jonas levde när medbrottslingen tog över kvävningen. Aaron får nio års fängelse.
En spekulation jag har är att det kan vara på grund av att Freddy och Aaron är invandrare som de får ett så högt straff trots sin ringa ålder. Mordet anses inte ens vara ett hatbrott och ändå döms de så pass hårt.
Alla som begår ett hatbrott skall få högre straff så som straffskärpningsregeln säger – oavsett etnicitet.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4694

Källa: Mordet på Anton

Publicerad: 2006-12-13 17:51:11