FN

Förenta Nationernas hantering av mänskliga rättigheter för homo-, bi- och transpersoner har varit uppe till debatt i ett flertal omgångar under hösten.
Sverige deltog aktivt i att sexuell läggning inkluderades i en resolution mot utomrättsliga avrättningar. HBT-personer kunde närvara och även hålla tal vid FNs råd för mänskliga rättigheters höstmöte i Genéve. En resolution på initiativ av Norge där 54 länder ställ sig bakom kräkningar av enskildas mänskliga rättigheter baserat på deras sexuella orientering.
I måndags fick också tre hbt-organisationer till slut konsultativ status hos FN organet ECOSOC. Det är danska LBL, tyska LSVD och ILGA-Europa.

I en interpellation från riksdagsledamot Birgitta Ohlsson tog hon upp frågan om att Sverige bör ta initiativ till en HBT-konvention inom FN. Utrikeminister Carl Bildt avfärdade i gårdagens debatt i riksdagen förslaget.
– När det gäller Birgitta Ohlssons förslag att skapa ett nytt rättsligt instrument, exempelvis i form av en HBT-konvention, eller ta initiativ till en världskonferens, är min bedömning att detta i dagsläget inte skulle vinna internationellt gehör.
Han konstaterade att kring 70 länder förbjuder homosexualitet och räknade upp de positiva förändringar som skett, där han också underströk Sveriges medverkan.
– Det krävs ett strategiskt och långsiktigt arbete för att försöka påverka och lägga grunden för full respekt för de mänskliga rättigheterna. Regeringen kommer att fortsätta att driva dessa frågor i Förenta nationerna, i Europarådet, i OSSE och som ett led i våra bilaterala relationer med andra länder. Regeringen kommer fortlöpande att överväga vad som kan göras ytterligare för att bidra till att HBT-personers rättigheter respekteras världen över.

Birgitta Ohlsson underströk vikten av att liberalare länder driver på och tar ett extra ansvar. Hon menar också att även andar konventioner har uppfattats som kontroversiella när de först togs upp i FN-debatten. Hon nämnde kvinnokonventionen som antogs 1979
– Den mötte ett oerhört stort motstånd inte bara i länder långt bort härifrån utan också i vår närhet. I dag är FN:s kvinnokonvention ett bra och tydligt redskap för att främja kvinnors rättigheter inte minst inom familjen och inom äktenskapet, sa Ohlsson och nämnde även FNs barnkonvention som när den på 80-talet diskuterades ansågs kontroversiell.
Riksdagsledamoten Hans Linde (v) menade att utrikesministerns påpekande om att FN idag har konventioner om mänskliga rättigheter som även, även om det inte skrivs ut tydligt, omfattar HBT-personer.
– Tyvärr tror jag inte att Carl Bildts kolleger i Uganda, Kamerun, Irak, Sri Lanka och Afghanistan gör samma tolkning av dessa konventioner. Det är uppenbart att det inte råder konsensus kring den tolkning som görs från regeringen. Därför behövs det ett förtydligande. En HBT-konvention skulle kunna vara ett sådant verktyg, sa Linde.
Carl Bildt underströk i den fortsatta debatten att utvecklingen trots allt går framåt på HBT-området.
– Jag skulle till och med vilja säga att jag bedömer det som mindre sannolikt, försiktigt uttryckt, att denna diskussion för några decennier sedan hade kunnat äga rum ens i denna kammare. Vi ska inte heller sätta oss på alltför höga hästar i Sverige när det gäller fördomar, sa han och menade att det på det internationella planet är bättre att använda existerande konventioner än att arbeta för en ny.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&dok_id=GU0938&bet=2006/07:38

Källa: Läs hela debatten i riksdagen.

Publicerad: 2006-12-14 16:00:36