Flyktingar

I fredags den 15 december beslutade migrationsdomstolen att inte upphäva ett avvisningsbeslut för en homosexuell man från Iran. Enligt RFSL är motivet att mannen inte i tid och tydligt nog meddelat sin homosexuella läggning.
– Ställningstagandet går inte att tolka på annat sätt än att svenska myndigheter totalt ignorerar konsekvenserna av sitt agerande, säger Sören Andersson, förbundsordförande för RFSL, i ett pressmeddelande
– Har någon växt upp i ett land där man systematiskt dödar homosexuella är det naturligt att den informationen kommer fram sent i kontakten även med svenska myndigheter, fortsätter Sören Andersson och menar att den nuvarande regeringen likt den tidigare ”misslyckats” och att det agerandet ”är en skam för vårt land”.
I oktober valde Nederländerna att ge skydd åt homosexuella iranier. Sveriges nye migrationsminister Tobias Billström kommenterade i QX decembernummer frågan om hbt-flyktingar från Iran.
– Vi kan aldrig utfärda en generell amnesti som säger att alla homosexuella iranier får stanna, då skulle man bryta principen om enskild prövning i varje fall och det är på den principen vår rättssäkerhet och asylprocess vilar, sa han till QX.
Iran är ett av de nio länder i världen där man utdömer dödsstraff för homosexuella handlingar. Rapporter om att dödsstraff också verkställs kom senast i november då nyhetsbyrån IRNA och hemsidan Iranfocus citerat av Gay.com berättade att Shahab Darvishi hängdes offentligt i staden Kermanshah den 14 november dömd för sodomi.
Enligt Amnesty International skall 94 personer ha dömts till döden i Iran under 2005.

Publicerad: 2006-12-19 15:09:50