Enligt tidningen New York Observers fastighetsbilaga kommer Stonewall Inn att öppnas igen i februari efter en tids renovering.
Baren ligger på klassiska gaygatan Christopher Street i New York.
Under tre dagar 1969 med strat den 27 juni utspelades här den revolt som blev starten för den moderna gayrörelsen. Upploppet började efter att polisen, samma kväll som Judy Garland begravts, ännu en gång skulle genomföra en razzia. Gästerna bestående av bögar, flator och dragqueens satte sig för första gången till motvärn och hela området blev en upploppsplats.
Gay Pride firas världen över till minne av den revolten. I Tyskland heter till och med Pride-festivalerna Christopher Street Day, CSD.

I somras hängdes en skylt om försäljning upp utanför baren. Under senare år hade ägarna mer och mer ändrat profil på stället. Den traditionella gaypubliken ersattes av 18-20-åriga ”urbana, hip-hop, gangster-typer”, som grannbaren Duplex ägare Bill Morgan beskriver det i tidningen. Från väletablerad vita, medelålders, bögar á la Village till inresta svarta unga bögar och flator som var för högljudda för området.
Till New York Observer berättade i augusti en av Stonewall Inns gäster på Hip-Hop-klubben Touchs gäster Dorian Smith att han gick dit för att de svarta gayklubbarna stängt ner.
Klagomål från grannar och ekonomiska problem, till del på grund av mindre köpstarka gäster, fick de gamla ägarna att så till slut hänga upp försäljningsskylten.
Och köpare blev Duplex ägare Bill Morgan och kompanjonen Tony DeCicco.
”Det kommer bli gorgeous”, säger en av de som renoverar Stonewall till New York Observer.

Så ser ”ordningen” ut att återställas i New Yorks mest klassiska gaykvarter. Judy Garland istället för HipHop, vita medleålders män istället för unga svarta förortskids.

http://therealestate.observer.com/2007/01/duplex-duo-reopening-historic-stonewall-bar.html

Källa: New York Observer

Publicerad: 2007-01-10 11:40:28