Mr Gay Sweden

– Vi tycker att vi har gjort ett bra jobb de senaste två åren, säger Navid Jalalzedah Kabiri till QX.se om att han registerat varumärket Mr Gay Sweden och att han och kollegan André Cueto Saavedra planerar att genomföra en tävling i sommar under det namnet.
De två har varit inblandade i Mr Gay Sweden på uppdrag av Ulrich Bermsjö och Jean Skarstedt i samband med fester på Berns 2005 och 2006. Året innan var de även med på Pridefesterna på Göta Källare då tävlingen hölls. Navid och André menar i samtalet med QX.se att det är dem som tagit störst ansvar för tävlingen det senaste året.
– Vi tycker att ingen egentligen brytt sig om arrangemanget och när vi frågat runt så har alla svarat att de inte är intresserade, säger Navid. Vi har också fått igång verksamheten med att vara med på Mr Gay Europe, så då tycker vi att vi ändå har någon slags rätt att registrera det.
Namnet Mr Gay Sweden har använts sedan 1997 då Ylva Maria Thompson och QX prövade att genomföra ett arrangemang. 1999 blossade en strid upp mellan Peo Månestad och Jens Crusenborg. De två kom till slut överens och tävlingen blev en del av QX Party Factory. Varumärkesregistreringen gick ej igenom. Sedan dess har Peo Månestad och Ulrich Bermsjö varit arrangörer i olika omgångar och tagit hjälp av olika medarbetare.

Ulrich Bermsjö vill inte uttala sig utan hänvisar till sin advokat Magdalena Jerner.
– Den bestridan jag lämnar in för Ulrich Bermsjö grundar sig på att en registrering skett i ond tro, säger hon till QX.se.
– Jag tycker det är klargjort att Ulrich Bermsjö använt det här namnet innan det nu registrerats. Eftersom de arbetat med honom så har det också vetat om att han har använt det. Därför har registreringen skett i ond tro.
Därmed hamnar avgörandet om vem som har rätt till namnet Mr Gay Sweden hos PRV. Patent- och registreringsverket. Behandlingen av ärendet kan ta upp till ett år.
Magdalena Jerner säger att Ulrich kan komma att kräva skadestånd för varumärkesintråg om Navid och André bedriver verksamhet under det namnet, även om ärendet inte är avgjort hos PRV.
Till QX.se berättar Navid och André att de redan är i full gång med planeringen.
– Lokal är bokad, vi tittar på vilken jury vi skall ha liksom konferencier, säger Navid.
– Kanske blir det fyra tjejer, tipsar André.
– Varför byter ni inte namn eller ändrar om konceptet?
– Varför skulle vi inte ta det namnet, svarar André. Det känns inte som någon har ägt det, det har bara hållits av folk.
– Några har tagit sig an arrangemanget utan att egentligen äga det, menar Navid.

Ulrich å sin sida har gett Leo Berglund i uppdrag att arrangera Mr Gay Sweden 2007.

Navid och André har arrangerat gayfester i Stockholm i fyra år och arbetar nu under det gemensamma namnet Clean Group. Första festen de gjorde var ”Peacock” på Buddah bar. De har gjort Wunderbar och Clean-fester och nu senast Salvation. Under Pride 2006 genomförde de festkonceptet The Big Five med en gemensam biljett, där Mr Gay Sweden-festen på Berns ingick.
Ulrich startade sin verksamhet som arrangör av gayfester redan 1997 då han ordnade Stockholm Goes Gay vid Sankt Eriksplan. Därefter har han bland annat gjort fester under samma namn på Berns, olika Pride-fester, Bangcock-klubben på China, klubben Homolulu, drivit TipTop och senast klubben Kharma by Ulrich på Kharma.

MR GAY SWEDEN-HISTORIA
1997: Mr Gay Sweden annonseras första gången ut då QX och Ylva Maria Thompson prövade att samla in deltagare till en tävling i november samma år. Då endast tre anmält sig lades tävlingen ner.
1998: Ingen Mr Gay Sweden-tävling. På QX Party Factory utsågs istället Miss Pride.
1999: Peo Månestad via sin klubb Propaganda och tillsammans med Jens Crusenborg fixade tävlingen under QX Party Factory-festerna på Münchenbryggeriet. Jesper Wallin utsågs till Sveriges Mr Gay. Inför arrangemanget hade en strid blossat upp mellan de två om just varumärkesregistrering. De hela löstes dock lagom till Pride.
2000: Peo Månestad och Ulrich Bermsjö håller i tävlingen som del av Sylvesters Pridefest. Jonas Hedqvist blev Millenniets först Herr Gay.
2001: Peo Månestad och hans klubb Propaganda höll i arrangemanget tillsammans med Ulrich. Alexander Ervik blev Mr Gay och i juryn satt bland andra Tasso Stafilidis, nuvarande miljöminstern Andreas Carlgren, Jonas Gardell och Calle Norlén.
2002: Den 9 april skriver QX.se att Ulrich Bermsjö tar över arrangemanget genom ett avtal med Peo Månestad. Deltävlingar har hållits landet runt och finalen sker den 18 maj på TipTop. Mr Gay blev Cato Helleren. Samtidigt väljs bland kandidaterna en Mr Qruiser av communityts medlemmar. Det blir Carl-Magnus Capener.
2003: 27 killar ställer upp i första omgången av tävlingen. Via SMS och röstning på Qruiser går så tio vidare till final. På Draken och i arrangemang av Ulrich Bermsjö väljs så Niklas Ottosson till Mr Gay Sweden. Han blir dessutom Mr Qruiser.
2004: Mr Gay utses på Göta Källare där en fest fixas i samarbete med Qruiser av Ulrich, Leo Berglund och David Amberton. Här dyker för första gången Navid och Andrés namn upp i samband med Mr Gay Sweden. Vinnare blev Jörgen Tenor och Mr Qruiser blev Petrus Johansson. Jörgen Tenor deltar året därpå vid tävlingen Mr Gay Europe som hölls under EuroPride i Oslo.
2005: Hugade deltagare anmäler sig på klubben Kharma by Ulrich. Valet sker under Jean Skarstedts fest Berns Goes Pride. Mr Gay Sweden arrangeras av Ulrich ”med hjälp av festfixarna Navid och André”, skriver QX.se. Mr Gay det året blev Erik Berge.
2006: Regerande Mr Gay Sweden, Henrik Lindholm, utses. Inför tävlingen var det till Qruiser-sidan Mr Gay Sweden 2006 man anmälde sig och den togs om hand av Navid som även var ansiktet utåt för tävlingen och via ”åkbandet” The Big Five ansvarade för förköpen. Vinnare utsågs på den av Jean, Navid och André arrangerade Mr Gay Sweden-festen på Berns. Biljetter till festen köptes antingen separat eller så kom man in med ”åkbandet”. Henrik Lindholm deltar sedan vid Mr Gay Europe-tävlingen i Amsterdam efter kontakter mellan Navid och arrangörerna av Mr Gay Europe.
2007: PRV avgör vem som har rätt att använda namnet.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4563

Källa: Mr Gay Sweden 2006 – bildreportage

Publicerad: 2007-01-16 19:02:25