Orkney-öns kommun, där de två lever, meddelade att Sandays förrättare av äktenskap, Charlie Ridley, som senare avgick i protest, inte hade tillstånd att genomföra partnerskap.
Istället så meddelades det att Sir Peter Davies och hans partner Colin Parkinson skulle resa per båt en och en halv timme till Orkneys huvudstad Kirkwall för att gifta sig. Efter stor mediabevakning så erbjöd kommunen till slut att en äldre förrättare från Kirkwall kunde ta sig till Sanday för att genomföra ceremonin.
Orsaken till att Ridley inte ansågs lämplig har varierat. Några har uppgett att han inte hade kvalifikation för att han var för ny i jobbet, andra att Sandays myndigheter alltid tänkt sig att någon av de erfarna Kirkwall-baserade förrättarna skulle vara de som höll i möjliga partnerskapsceremonier. De hade helt enkelt inte förväntat sig någon större rusning.
Davies prövade först med legal hjälp för att få kommunens beslut upphävt, men då Ridley avgick den 10 januari gav han upp.
– Allt har blivit så nesligt, det har förstört allt för oss, sa Davies till lokal media. Vi har uppfattat det som att en lokal förrättare kan genomföra ceremonierna… Jag tänker inte ge kommunstyrelsen glädjen av att jag gifter mig i Kirkwall. Då genomför vi det hela på annan plats i Storbritannien.

Samtidigt ser det ut som att kommunstyrelsen ägnat sig åt att straffa Ridley som driver en liten, gratis turistattraktion kallad Sanday Light Railway. I det brev där styrelsen meddelade att han inte fick utföra partnerskapsförrättningar, meddelades också att hans miniatyrjärnväg inte betalt in en årlig licens på ca 15 000 kronor för turistverksamhet. Något Ridley säger att han inte har råd att betala.
– Kommunstyrelsen har gett tillstånd till planritningarna för järnvägen och vi har drivit verksamheten utan tillstånd, berättade han i lokal press. Men så snart jag ansökte om att få genomföra partnerskapsförrättningen fick jag detta brev som innebär att jag måste lägga ner.
Som ett direkt resultat har Ridley nu börjat plocka isär sin järnväg.
Den 6 januari uppmanade den brittiska gayaktivisten Peter Tatchell till en turistbojkott av Orkney om myndigheterna fortsätter att skapa problem.
– Myndigheter på Orkney verkar skapa no-no-områden för partnerskap, sa han till Sunday Times i Skottland. Det smakar sexuell apartheid.
Sanday har 521 fast boende.
Källa: Läs mer om Davies på Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Maxwell_Davies

Publicerad: 2007-01-17 22:06:36