Årets Världssocialt forum, WSF, hölls i Kenya och i ett land där homosexualitet straffas med upp till 14 års fängelse. Trots det var hbt-inslaget vid årets möte framträdande.
Nyhetssidan Allafrica.com kommenterade HBT-inslaget vid konferensen som ”ett nytt fenomen” då homo-bisexuella och transpersoner ”stal showen”.
I en rapport från nyhetsbyrån IPS säger Pauline Kimani från den kenyanska paraplyorganisationen för hbt-grupper Galck att man efter Världssocialt forum som hölls den 20-25 januari ”förväntar mig att kenyanska och afrikanska synsätt på homosexualitet för alltid kommer att förändras”.
Vid HBT-delen av den internationella konferensen deltog även Victor Mukasa från Uganda, ordförande för organisationen Sexual Minorities Uganda. Han berättade att han tvingats gå under jorden efter trakasserier från polisen.
Vid konferensen framfördes vittnesmål om hur en 19-årig kvinna i Kapstaden, Zoliswa Nkonyana mördats av en mobb och hur sju lesbiska förra året misshandlats av en grupp människor i Zimbabwe. Lesbiska utsätts regelmässigt för våldtäkter i Sydafrika, berättades enligt nyhetsbyrån IPS.
HBT-frågor diskuterades även på Feminist Forum som hölls i anslutning till och precis innan Världssocialt forum. De teman som diskuterades under konferensen handlade om hiv/aids, hur hbt-rättigheter försvaras ”i en fundamentalistisk kontext”, mänskliga rättigheter, sexuell orientering och könsidentitet och hur man driver en dialog mellan HBTgrupper i Syd.

http://www.ipsinternational.org/se/news.asp?idnews=5314

Källa: Läs mer på IPS svenska nyhetssida

Publicerad: 2007-01-28 15:37:58