I FN-rapporten från den 18 januari står det att: ”beväpnade islamistiska grupper och milis är kända för att vara extra fientliga mot homosexuella och att återkommande och öppet engagera sig i våldsamma kampanjer mot dem. Ett antal homosexuella i Irak har mördats.”
”Åtminstone fem homosexuella män har rappoprterats kidnappade från Shaab-omårdet under den första veckan i december av en av de kända miliserna. En av de kidnappades, Amjad, kropp hirrades svårt misshandlad i samma område efter några dagar. Vi blev informerade om existensen av religiösa domstolar, övervakade av religiösa ledare, där homosexuella enligt uppgift ”prövades”, ”dömdes” till döden och senare avrättades.”
”Enligt uppgifter från HBT-grupper i Irak har 26 av deras medlemmar dödats sedan 2003”, sägs det vidare i rapporten. ”Enligt uppgift skall tre fatwas blivit utfärdade av islamska imamer som gett klartecken för ”goda muslimer” att jaga och döda homosexuella”.
Ali al-Dabbagh Irakisk regeringstalesman avfärdar gay-delen av rapporten som opassande.
– Det fanns information i rapporten som vi inte kan acceptera här i Rak, sa han. Rapprten talade exempelvis om fenomenet homosexualitet och om att ge dem sina rättigheter. Sådana uttalanden är inte passande för det irakiska samhället. Detta avfärdas.

http://iraqilgbtuk.blogspot.com/2007/01/new-iraqi-regime-slams-un-report-on.html

Källa: Läs mer på iraglgbtuk

Publicerad: 2007-01-29 18:46:16