Engelska kardinalen Cormac Murphy- O’Connor har skrivit till regeringen och hotat att hellre stängs verksamheten än tvingas att placera barn i samkönade familjer.
”Det vore en orimlig, onödig och orättfärdig diskriminering av katoliker om regeringen insisterar på att om de skall fortsätta arbeta med lokala myndigheter så skall de katolska adoptionsbyråerna tvingas agera mot Kyrkans lära och deras eget samvete”, uttalar han.
Regeringen svarade den 25 januari att det kyrkan kan hoppas på är ett anstånd för de religiösa institutionerna så att de skall kunna genomföra nödvändiga förändringar.
Även den anglikanska kyrkan har uttryck oro över lagarna. Den 23 januari sa kyrkan andlige ledare Rowan Williams ärkebiskopen av Canterbury och John Sentamu, ärkebiskop av York i ett uttalande att ”Genom att lagstiftningsvägen skydda och stödja vissa gruppers rättigheter, står regeringen inför den delikata men viktiga utmaningen att därigenom inte skapa en situation där andra känner att deras rättigheter har ignorerats eller offrats, eller varigenom man genom sina diktat riskerar individens eget samvete. Samvetsrätten kan inte underkastas lagar hur välmenande de än är.”
Antidiskrimineringslagen har redan trätt i kraft på Nordirland och skall omfatta resetn av Storbritannien i april.

Publicerad: 2007-01-31 21:20:43