I ett uttalande som ILGA-Europa kallar ”anmärkningsvärt” har den ryska regeringen kommenterat de lokala myndigheternas förbud mot att fira Pride i staden.
Uttalandet gjordes av den ryska regeringen som del av deras ordförandeskap för Europarådet som avslutades i januari 2007.
I sin markering sa man enligt ILGA-Europa som uppmärksammar detta idag, att personer som tillhör sexuella minoriteter har samma rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet som andra. Regeringen uttalade även att sexuella minoriteter har rätt att genomföra fredliga demonstrationer och att polisen har skyldighet att skydda dessa. Förbud mot demonstrationer kan endas accepteras om en ”verklig fara för ordningen” finns som inte kan förhindras genom rimliga åtgärder.
Förbudet mot Moskva Pride prövas i Europadomstolen.
– Styrkan i uttalandet, framfört tillsammans med de 46 medlemsstaternas överenskommelse, är viktig för många länder. Inte minst i centrala och östra Europa, där HBT-rörelsens mötesfrihet utmanats vid flera tillfällen, säger ILGA-Europas chef Patricia Prendiville i en kommentar idag.

Den första februari rapporterades från president Putins presskonferens för internationell media att han var vag i sina kommentarer om Moskvas borgmästares uttalanden om att förbjuda även årets Pride-parad. Borgmästare Mayor Jurij Luzjkov kallade Pridefirandet för ”sataniskt”. Putin sa dock även vid presskonferensen att ”jag respekterar människors frihet ur alla aspekter”. Kombinationen av att inte direkt fördöma Moskvas borgmästare och hans uttalande om människors frihet har gjort att såväl förespråkare för Prideparaden som förespråkare för förbudet har sagt sig få stöd av presidenten.

Under 2006 har Pride-firande hotats av myndigheters förbud och mötts av våldsamma protester i städer som Moskva, Riga, Warzsawa och Bukarest

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4404

Källa: Se rapporten om Moskva Pride

Publicerad: 2007-02-09 17:42:19