Riga Pride

Ett av de länder där Pride-rörelsen stött på stora problem från såväl myndigheter som politiker och media är Lettland.
I tisdags publicerade den gratisutdelade tidningen Rítdiena ett manifest för att samla till ”fredliga demonstrationer” mot det planerade Pride-firandet i juni i år. Tidningen uppmanade i sin lördagsutgåva den 3 februari sina läsare att organisera en demonstration mot ”pederaster” och ”pederasters ideologi”. Responsen blev, skriver de i sin tisdagsutgåva, ”enormt” och 250 ”aktivister ringde oss”.
Som ett resultat av responsen skrevs manifestet som inleds med uppmaningen att nationen skall ”vakna upp”.
I manifestet krävs att propaganda för pederasti och homosexualitet skall förbjudas. Att arbetslagstiftningen skall förbjuda pederaster att arbete i offentlig sektor, speciellt när det gäller uppfostran av barn. Och slutligen att inga polisiära eller administrativa åtgärder skall tas mot människor som kämpar mot pederaster, tar avstånd från pederaster och spridandet av pederasternas ideologi.

I manifestet uttalas även fördömanden av en konkurrerande tidning i Riga, Diena, som är positivt inställda till Riga Pride. Tidningen kallas ”Den främsta platsen för pederaster och pederasti-propaganda i Lettland.”
Manifestet som undertecknats av Armands Stendzenieks å redaktörernas och ägarnas vägar, utlovar att minst 1000 personer skall protestera mot Riga Pride och att flera internationella besökare skall komma till staden.
Tidningen uppger att man sprids i 125 000 exemplar medan läsarundersökningar visar att endast kring 30 000 läser den.
”Jag ser detta ‘manifest” som ett tydligt exempel på den ton och det språk som används i den lettiska ‘debatten’ i HBT-frågor”, kommenterar hbt-aktivisten Linda Freimane i en rapport där hon ser bruket av ordet pederast som ”medvetet använt för att avhumanisera oss”
Från Riga Pride och organisationen Mozaika hoppas man nu att en lagstiftning kring hatbrott och hatfulla uttalanden i framtiden kan ge möjlighet att agera mot den typ av uttalanden som nu sker i Lettland.
Riga Pride hålls den 30 maj – 3 juni och arrangörerna hoppas på stöd från hela Europa. Stockholm Pride säljer via QX Shop 2006 års DogBag till stöd för Riga Pride och organisationen Pride London har beslutat att bli tvillingorganisation med Riga Pride.

http://www.mozaika.lv/index.php?lng=en

Källa: Mozaika

Publicerad: 2007-02-10 12:00:00