Moldavien Pride

Idag meddelas från ILGA-Europa att Högsta domstolen i Moldavien uttalat sig om förbudet från myndigheterna i huvudstaden Chisinau mot att hålla ett offentligt Pride-firande.
Organisationen GenderDoc-M som arrangerar Pride i Moldavien, sökte senast i maj förra året tillstånd men nekats detta. Myndigheterna hänvisade till de hot mot allmän ordning och trosrörelsers opinionsyttringar.
GenderDoc-M överklagade beslutet och förlorade i första instans. Myndigheterna i Chisinau fick ta emot tydlig kritik från Europarådet, EU och FN och även från enskilda regeringar i västra Europa.
Om GenderDoc-M förlorat i Högsta domstolen förberedde man att ta frågan om sin rätt att genomföra en Prideparad till Europadomstolen.
Moldaviens Högsta domstol konstaterade att det arbete kring könsroll och sexualitet som GenderDoc-M bedriver inte är olagligt och konstaterar att ett förbud strider mot Europakonventionen.
– Vi välkomnar Högsta domstolens beslut som vi hoppas innebär ett slut för den öppna diskrimineringen av HBT-samhället av Chisinaus myndigheter, kommenterar Alexei Marcicov från GenderDoc-M.

http://www.gay.md/eng/

Källa: Moldavien Pride

Publicerad: 2007-02-13 12:37:34