Vid en hearing i det nigerianska parlamentet under onsdagen deltog såväl förespråkare som motståndare till de nya antihomosexuella lagar som legat på parlamentets agenda sedan förra våren.
De föreslagna lagarna innehåller inte bara förbud mot sexuella kontakter och könsneutrala äktenskap. Möjligheten för HBT-personer att organisera sig, uttrycka sig och samlas skall straffbeläggas.
De internationella reaktionerna har varit hårda och vid hearingen deltog Increase, en samling av drygt 20 afrikanska människorättsorganisationer, som framförde såväl inhemsk som internationella protester.
Från EU-parlamentets Intergrupp för hbt-frågor uttrycks idag ”oro” över de föreslagna lagändringarna.
– Nigeria bör se denna lag för vad den är. Ett försök att skriva in rädsla och hat i lagboken, säger Intergruppens ordförande Michael Cashman. Det skulle leda till ett farligt och sorgligt föredöme med omedelbara konsekvenser inte bara för Nigerias HBT-värld utan för hela Nigeria.
Sophie in’t Veld från Intergruppen berättar i ett pressmeddelande att man nu arbetar för att mobilisera europeiska politiker till att uppmuntra Nigeria att upprätthålla sina åtaganden när det gäller internationell standard för mänskliga rättigheter och avlå förslaget till ny lag.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4281

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2007-02-15 16:55:33