Vid en ceremoni och galafest i Hangar 2 på cityflygplatsen Tempelhof i Berlin hölls i fredags den 21:a Teddy Award-galan. En gala som i söndags visades i nedklippt version över TV-kanalen Arte.
Omkring 1200 gäster med gräddan av HBT-filmens regissörer, producenter och skådespelare blandades med Berlin mycket populäre borgmästare Klaus Wowereit, Fassbinder-skådespelerskan och före detta makan Ingrid Caven, De grönas partiledare Claudia Roth, filmskaparen Rosa von Praunheim, spanske skådespelaren Javier Bradem (från Before the Night Falls)…
Vid galan uppträdde för första gången gruppen Übermutter, med Lucy van Org som sångare. Gruppen är på gång att spela in sin första skiva och består av fem kvinnor för kvällen klädda i flygvapnets uniform och en halvnaken man. Musiken i Rammstein-anda, och sångtexter med underfundigt provokativa texter som den om Hemmmets härd som är guld värd, fick några i publiken att bua, medan andra njöt det hårda trycket från elgitarrerna och det queerigt feministiska anslaget.
Ingrid Caven gjorde ett bejublat framträdande där hon hyllade nyss avlidna Peer Raben genom att sjunga två av hans sånger. Och Klaus Wowereit höll ett militant tal till stöd för Moskva Pride vars ledargestalt Nikolaj Aleksejev fanns på plats med en dokumentärfilm om händelserna under 2006. Även de Grönas Volker Beck som själv blev misshandlad under Pridefirandet i Moskva i somras höll ett långt tal och uppmanade alla att delta i sommarens firande. De två konferenciererna Anette Gerlach och Gustav Hofer försökte korta brandtalet från Beck och än mer tydligt hade de problem att få hederspristagaren Helmut Berger att hålla sig till sak när han som den sköna diva han är äntrade scenen.
Självklart uppmärksammades även aids vid galan. Denna gång var det barnens situation som Teddy-galan fokuserade på genom ett gripande bildspel till Rai-musik. Årets spelfilm enligt juryn för Teddy Award är ”Ci-Qing” (spindel-liljor) av Zero Chou. En lesbisk kärleksberättelse från Taiwan.
Bästa dokumentärfilm blev ”A walk into the sea: Danny Williams and The Warhol Factory” av Esther B. Robinson.
Då Berlins filmfestival detta år inte inkluderat några kortfilmer med HBT-tema, vilket påpekades mycket irriterat från scen, delades inget pris ut i denna kategori.
Hedersomnämnande för hög filmkvalitet gick till ”La Léon” av Santiago Otheguy och besökarnas pris ”Teddy Ballot Volkswagen”-priset på 3000 Euro gick till den brittiska filmen ”Notes on a Scandal” av Richard Eyre.

Med i Berlins Filmfestivals Panorama-visningar där HBT-filmerna ingår fanns även svenska ”När mörkret faller” av Anders Nilsson.
Dagen innan Teddy Award delade gratistidningen Siegessäule ut sitt läsarpris till bästa film under Berlins filmfestival. Det gick till den israeliska filmen ”The Bubble”.

http://www.teddyaward.tv

Publicerad: 2007-02-19 15:29:51