Årets Qx Hederspristagare vädjar idag om stöd från hbt-organisationer och andra aktörer för mänskiga rättigheter.
De söker stöd för att sexuell orientering skall omfattas i Lettlands nationella ”tolerans-program”. När programmet antogs 2004 valde man att inte inkludera sexuell orienterig, men efter sommarens våldsamheter mot Pride-paraden har landets premiärminister Aigars Kalvitis arbetat för att tvätta bort homofobi-stämpeln på Lettland.
Premiärministern har arbetat för att det nationella ”tolerans-programmet” skall utökas till att även omfatta sexuell orientering.
I måndags blev detta känt och såväl den katolska kardinalen Janis Pujats som den lutherska ärkebiskopen Janis Vanags sände omedelbart protestbrev mot att inkludera sexuell orientering i den nationella arbetet för tolerans.
På den politisk arenan har, berättar Mozaika i ett pressmeddelande, det Första partiet agerat. Partiet är det mest aktiva i att arbeta mot homosexuellas rättigheter. Partiets styrelse kräver att dess representant i regeringen Oskar Kastens, Integrationsminister, skall se till att inga beslut om det nationella ”tolerans-programmet” skall tas innan landets ”andliga ledare” konsulterats.
Regeringen beslutade som ett svar på protesterna att redan i tisdags om att skjuta upp presentationen av det uppdaterade ”tolerans-programmet” i två veckor.
Mozaika vädjar nu om att stödbrev sänds till premiärminister Aigars Kalvitis och integrationsminister Oskars Kastens.

Riga Pride har också fått starkt stöd av London Pride. I början av mars kommer en delegation från London till Riga för att markera sitt stöd. Med stöd av Londons borgmästare Ken Livingstone skall ett ”statement of unity” undertecknas.
Via QX Shop kan man köpa förra årets ”DogBag” som stöd till Riga Pride. Stockholm Pride har skänkt de DogBag som belv över och hela intäkten från försäljningen går till Riga Pride.

http://www.mozaika.lv/index.php?lng=en

Källa: Besök Mozaikas hemsida

Publicerad: 2007-02-23 20:00:00