3-årige Mika har med sin falsettpop ”Relax, take it easy” och ”Grace Kelly” tagit hitlistorna med storm. Nyligen besökte den Beirutfödde musikern Stockholm och vi träffade honom på skivbolagets kontor. Han börjar med att spela upp en låt (superbra, för övrigt..) från kommande plattan där en svensk tjejkompis sjunger refrängen.
– Man hör direkt när det är en svensk som sjunger. Ni har ett speciellt sätt att betona engelska ord, skrattar han och berättar att han älskar svensk musik.
– Just nu lyssnar jag mycket på Robyns nya EP, som jag tycker är fantastisk. BWO är helt galna och jag älskar Alexander Bard. Sunshine in the rain är en av de senaste årens bästa poplåtar. The Knife är fantastiska också. Jag älskar ny popmusik och ni är bra på det.
Mikas familj evakuerades från Libanon när han var ett år gammal och familjen hamnade i Paris där han växte upp och idag bor han i London. Han har sjungit klassiskt sedan har var liten och lämnade skolan tidigt eftersom han mobbades av de brittiska klasskamraterna för sin franska bakgrund. Hans mamma såg då till att han fick en rysk operalärare och efter hård träning började han sjunga på Royal Opera House i London. För att tjäna extrapengar sjöng han in jinglar till tuggummireklam:
– Jag var så billig eftersom vi inte hade koll på sånt (skrattar). Jag tror jag fick 45 pund, vilket är patetiskt för en sådan uppgift.
Idag kan han räkna med att håva in betydligt mer än så eftersom hans musik hyllas unisont i musikpressen. Men det går knappt att läsa en artikel om Mika där han inte jämförs med Scissor Sisters eller Queen.
– Som ny artist får man ta det och journalister vill gärna hänga upp ny musik kring något dom känner igen. Vi gör alla bra pop, även om jag är mer åt singer-songwriter-hållet.
Mika är en av de artister som tidigt la ut sitt material på myspace.com.
– Det är ovärderligt att kunna få så snabb respons på sin musik. Det var faktiskt svenska fans som först började kommunicera med mig efter att Relax… släppts. Den spelades tidigt på RixFM och sen rullade det bara på.
På flera nätsidor skvallras det om Mika är gay…:
– Jag tycker att det är för privat. Det händer så sjukt mycket i mitt liv just nu och för att stänga av lite så pratar jag inte om mitt privatliv. Sen tycker jag inte att min musik definieras med min sexualitet på samma sätt som t.ex Scissor Sisters.
Men är det inte svårt att t.ex skriva för mycket om sitt liv?
– Nej, det händer så mycket i världen som man kan skriva om. Allt behöver inte handla om dig själv. Jag kollade på en dokumentär om tjocka tjejer i USA en natt klockan två och satte mig genast och skrev låten Big girl you´re beautiful. Musik behöver inte vara en enda egotripp.
Känner du till Eurovision Song Contest?
– Ja, men nu är det så mycket skräp. När jag var liten var det bra musik. Men jag tycker att tävlingen är fantastisk och jag bråkade nyligen med vänner om just Eurovision. Jag försvarade den stenhårt! Jag får skriva den libanesiska låten nu när dom kanske ska vara med (skrattar).

Ronny Larsson

—————–

Mika ”Life in cartoon motion” (Universal)
5/5

Få artister har blivit så sönderkramade i blogg efter blogg som Mika blev sedan någon upptäckte hans MySpace-sida förra sommaren, och ännu färre artister har lyckats följa upp en sådan hype med att släppa årets bästa skiva! Jo, jag vet. ”Årets bästa” är stora ord att komma med när 2007 knappt börjat, men jag har samtidigt svårt att tänka mig att någon annan artist i år ska lyckas blanda Rufus Wainwrights singer-songwriter quirkiness med Scissor Sistersk falsettsång och poprefränger-att-döda-för på samma sätt som Mika gör på sin albumdebut.
Jag fullständigt älskar de här tio låtarna. Allihopa. Undantagslöst! Det finns helt enkelt inte en enda låt på hela skivan som jag vill vara utan och ärligt så kan jag inte ens komma ihåg när det hände sist.
Jag misstänkte nog att det skulle kunna finnas storverk bland hans snabbare låtar efter att ha hört hitsinglarna Relax Take it Easy och Grace Kelly, men jag var inte förberedd på att även hans ballader skulle vara så hjärtskärande vackra, för faktum är att det kanske är i Any Other World och Happy Ending han övertygar mest. Eller vänta… Kanske är det kommande singeln Love Today där Mika goes 100% Freddie Mercury som jag gillar bäst? Eller Billy Brown om killen som lämnar kärnfamiljen och blir bög? Eller varför inte hans stompigt medryckande hyllning till kraftiga brudar i Big Girls som om jag vore en storväxt flata (om vem vill inte vara det ibland) skulle kräva på dansgolven i fortsättningen? Den som har bara det allra minsta svårt för falsettsång bör hålla sig borta från “”Life in Cartoon Motion” och vill man ha sin musik extra reklamradiopolerad har man kommit fel – för oss andra lär det bli väldigt mycket Mika ett bra tag fram över. (Ken Olausson)

Publicerad: 2007-03-05 09:22:23