Två av Europas mest spännande konstnärer, Michael Elmgaard och Ingar Dragset öppnar idag sin utställning ”This is the First Day of My Life” på Malmö Konsthall.
De två har nyligen fått det prestigefyllda uppdraget att göra minnesmonumentet över homosexuella offer för Nazismen som skall stå mitt emot Förintelsemonumentet i centrala Berlin. En stad där de också bor och verkar.
Utställningen i Malmö är en bred presentation av de två konstnärernas verksamhet sedan 1997 fram till idag. De verk som presenteras på utställningen har det gemensamt att de alla ifrågasätter arkitektoniska, sexuella och sociala mönster. Elmgaard & Dragset arbetar huvudsakligen med performances, interventioner och installationer för att uttrycka sina idéer.
Titeln på utställningen vill väcka frågan om beslut om den egna identiteten, vad skall hända nu, vad skall jag välja och hur skall denna min första dag hanteras.
Bland de verk som visas finns Queer bar (Powerless Structures, Fig 121), där man som besökare kan pröva på att vara bartender i en bögbar. Via bland annat Qruiser har gäster på bögbaren sökts och på helgerna kommer dessa att bli serverade.
I verket The Incidental Self, Fig. 3 har 1000 fotografier ramats in och i Marriage från 2004 har två porslinshandfat knutits samman via avloppen.
Som alltid understryker bögar och flator som är konstnärer att de inte är ”gaykonstnärer” – det gäller även Elmgreen & Dragset. Men utan tvekan är flera av verken kommentarer även till erfarenheter de som homosexuella män haft även om dessa inte i sig alltid behöver vara något unikt för just män som förälskar sig i eller blir kåta på andra män.
I pressmeddelandet skrivs:
”Förlora dig i passionens arkader! I utställningen This is the First Day of My Life lever gogo-dansare, fängelseinterner, överklassens borgare och klubbesökare sida vid sida och har just lämnat sina hem för att börja en ny dag. Vart tog alla vägen?”

Malmö Konsthall har öppet alla dagar 12-17, onsdagar kvällsöppet till 21.00. Konstallen ligger på St. Johannesgatan 7.


Powerless Structures, Fig 19, 1998, Två par Clavin Klein-kalsonger i två par blekta Levi’s jeans.


Marriage, 2004. Spegel, porslinstvättfat, rostfritt stål, kranar, tvål.

http://www.konsthall.malmo.se

Källa: Malmö Konsthall

Publicerad: 2007-03-10 12:00:00