I onsdags beslutade Granskningsnämnden för radio och TV att fälla det inslag i TV-programmet Böglobbyn där parkraggning i Slottsskogen i Göteborg skildrades.
Forskaren Arne Nilsson som medverkade i programmet ansåg i en anmälan att hans privatliv kränkts då man valt att ta med uttalanden han gjort om sina egna erfarenheter. Granskningsnämnden menar att han eftersom han i god tid innan sändning bett redaktionen ta bort sådana inslag, utsatts för intrång i privatlivet.
Nämnden tar fasta på att han uppfattat sin medverkan i programmet som baserat på hans forskning om manlig homosexualitet, inte för hans personliga erfarenheter.
Redaktionen för Böglobbyn menar i sitt svar på den anmälan Arne Nilsson lämnat in att man följt hans önskan att ta bort de ”riktigt” personliga berättelserna. Detta räckte dock inte menar nu Granskningsnämnden.
Böglobbyn kritiseras även för att man inte tydligt nog markerat att Arne Nilsson deltagit i programmet i egenskap av forskare, inte på grundval av hans personliga erfarenheter. Kritiken räcker dock inte för att även fälla programmet för bristande saklighet.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4786

Källa: Läs tidigare artikel på QX.se

Publicerad: 2007-03-09 15:35:34