Omkring 50 000 personer deltog i gårdagens manifestation och folkfest till stöd för en lag om partnerskap.
Genom att låta väckarklockor och mobiltelefonernas signaler ljuda, ville man med det öronbedövande ljudet väcka politikerna till att anta Dico – den italienska motsvarigheten till franska Pacs.
Dico lades fram som lagförslag av regeringen i förra månaden men mötte omedelbart hårt motstånd från Vatikanen och den politiska oppositionen. Landets justitieminister Clemente Mastrella från ett kristdemokratiskt parti motsätter sig lagförslaget och frågan om partnerskap splittrar därmed även den koalitionsregering som leds av Romano Prodi.
Vladimir Luxuria, transperson och parlamentsledamot för partiet Rifondazione Communista, sa vid demonstrationen på lördagen enligt nyhetsbyrån Reuters att ”vi vann valet genom att lova en miljon italienare som inte är sammanförda av religiösa äktenskap men som önskar se sina rättigheter erkända.”
Ordföranden för hbt-rörelsen Arcigay, tillika parlamentsledamoten Franco Grillini sa vid mötet att 20 länder i Europa har radikalare lagstiftning än Italien och ville därmed lugna de ”apokalyptiska” stämningar som skapas av motståndarna till en partnerskapslag.

http://www.arcigay.it

Källa: Arcigay’s hemsida

Publicerad: 2007-03-11 14:24:13