Idag säger Västeråsbiskopen Claes-Bertil Ytterberg till TT att Svenska kyrkan är beredda att låta samkönade par gifta sig i kyrkan.
Sedan i höstas finns en officiell välsignelseakt för samkönade par som ingått registrerat partnerskap.
I och med att Hans Regner på onsdag lägger fram sin Äktenskapsutredning där ett könsneutralt äktenskap föreslås, markerar nu Svenska kyrkan sin inställning när det gäller en av stötestenarna.
I Sverige är det en lång tradition av att man i kyrkor kan ingå äktenskap som även godkänns i det civila samhället.
Införandet av ett könsneutralt äktenskap kan därmed skapa problem för kyrkor som inte accepterar samkönade relationer.
Moderaterna har markerat att man inte vill tvinga kyrkor att viga samkönade par och heller inte är nöjda med en civiläktenskaplig lösning där kyrkor fråntas rätten att genomföra vigslar som är giltiga i samhället.
Hans Regner antas föreslå att kyrkor behåller vigselrätten men att det sedan är upp till varje enskild präst om man vill viga eller ej.
Biskop Claes-Bertil Ytterbergs utspel som har stöd av biskoparna och Kyrkostyrelsen, handlar dels om att säga att man i Svenska kyrkan kan acceptera samkönade giftermål. Lika viktigt är dock att kyrkan inte vill använda begreppet ”äktenskap” när det gäller samkönade par.
Svenska kyrkan hoppas istället på att man kommer kalla den nya könsneutrala äktenskapslagstiftningen för ”samlevnadsbalk”.
Svenska kyrkan uppger att den blir den första kyrkan i världen att vilja genomföra giftermål för samkönade par som är civilrättligt giltigt.
Den protestantiska kyrkan The United Church of Canada viger dock samkönade par och kallar det äktenskap.

Publicerad: 2007-03-16 15:57:34